Reštaurácie začnú rok s nižšou DPH
Rádio Slovensko odvysielalo dňa 8.12.2022 rozhovor s analytikom Radovanom Ďuranom na tému krátkodobého zníženia DPH.
Ako povedal, krátkodobé zníženie DPH problém gastrosektora nevyrieši.
Radovan Ďurana, INESS:
„Keby skutočným zámerom predkladateľov bolo riešenie situácie gastrosektora, tak určite také opatrenie nebude trvať iba tri mesiace, pretože pre nich to bude znamenať vysoké náklady na úpravu účtovníctva, ktoré vlastne po tých troch mesiacoch vyjdú von komínom. A navyše tá úprava prichádza v období, keď tradične ten reštauračný sektor má skôr nižšie tržby.“
Simona Beňová: „Zníženie DPH sa týka len jedál, ktoré sú konzumované priamo v reštaurácii, nejde o donášku. To môže byť celkom náročné pre prevádzky, mať takúto dvojitú sadzbu. Ako si s tým poradia?“
Radovan Ďurana: „Určite to bude náročné, pretože skúste si predstaviť, že prídete do reštaurácie, kde dostanete jedálny lístok, v ktorom budú dve rozdielne ceny. Ja predpokladám, že máloktorý prevádzkovateľ takéto niečo bude robiť a bude účtovať rovnakú cenu aj na donášku, aj na konzumáciu priamo v reštaurácii. To znamená, že zákazníci v reštaurácii budú platiť síce nižšiu DPH, ale rovnakú cenu. Ten rozdiel bude ostávať gastrosektoru, toto bude akoby tá finančná pomoc, ktorú dostane gastrosektor, ale tým, že bude trojmesačná a práve v tom slabom období, tak to nebude taká významná pomoc. Pre reštaurácie to ale znamená veľkú komplikáciu a v tom, ako budú účtovať, a zároveň to vytvára komplikácie pre finančnú správu, ktorá to má kontrolovať, ktorá bude musieť dohliadať na to, že či to jedlo bolo skutočne zjedené tam alebo nie. A budú vznikať také smiešne otázky, ako to, že keď si človek so sebou chce odniesť nedojedenú porciu, tak či má doplatiť DPH až do dvadsiatich percent.“
Simona Beňová: „Čo by pomohlo gastrosektoru, ak teda nie znížená DPH na tri mesiace?“
Radovan Ďurana: „Z pohľadu podnikateľov v gastre by štedrejšia dotácia na energie pomohla určite viac. Zníženie sadzby DPH za predpokladu, že by to nepreniesli do cien pre zákazníkov, by im pomohlo viacej, ale zdá sa, že z politických dôvodov nebolo možné to predĺžiť na celý rok. Vznikli z toho iba tri mesiace, čo znie ako taký paškvil.“
Simona Beňová: „Už sme sa dotkli Zákonníka práce, ktorý bol schválený. Aký dopad môže mať na reštauračný sektor?“
Radovan Ďurana: „Tie dopady budú rôzne na rôznych územiach Slovenskej republiky. Existujú bufety, ktoré sú prevádzkované len cez víkend, pretože cez týždeň tam nie sú zákazníci, a na nich to dopadne v plnej miere, zdražie im práca. Budú hľadať cesty, ako kompenzovať toto navýšenie nákladov alebo niektorí to jednoducho zavrú, pretože tie dodatočné mzdové náklady nebudú vedieť zaplatiť. Ja si myslím, že otázka príplatkov by mala byť riešená na úrovni vyjednávania medzi zamestnancami a zamestnávateľmi a nemal by ich takto štandardne regulovať štát, pretože štát dokáže to regulovať len v rovnakej miere pre všetkých, pričom vieme, že inak dopadajú tie príplatky povedzme na veľký priemysel a inak dopadajú na malé služby, ktoré sú náročné na ľudskú prácu.“
Simona Beňová: „Tie náklady, ktoré v gastrosektore vznikli počas pandémie, teraz v rámci inflácie a energetickej krízy, viaceré podniky dostali na kolená. Ako vy vidíte budúcnosť gastrosektoru?“
Radovan Ďurana: „Ľudia budú hladní stále, určite gastrosektor prežije, akurát neprežijú asi všetci, pretože ten obrovský nárast energií sa im nepodarí preniesť do cien a časť zákazníkov si jednoducho povie, že sa bude radšej stravovať doma, alebo si bude, budú si sami variť, nebudú ochotní znášať rast cien. Bude záležať na tom, ako vzrastie mzdová úroveň na Slovensku a ako sa zmení kúpna sila obyvateľstva. Asi to bude mať jednoduchšie gastrosektor vo vyspelejších regiónoch, západné, stredné Slovensko, ale výrazne zložitejšie to bude mať na východe alebo v strede Slovenska, kde je tá kúpna sila všeobecne nižšia. Myslím si, že ten rast cien energií sa ešte v plnej miere nepreniesol do cien služieb a tovarov a v najbližšom období sa dá očakávať ďalšie zvyšovanie. Takže ja osobne očakávam, že ceny v gastrosektore sa budú ďalej dvíhať.“