Historicky prvé vyplácanie úspor. Stáli otrasy druhého piliera vôbec za to? (Aktualne.sk)

Ako povedal dňa 15.10.2014 pre portál Aktualne.sk Radovan Ďurana z INESS, aj keby sa človek bál, že druhý pilier neprežije, tak to neznamená, že nebude mať nič, len bude mať tie isté podmienky, ako bude mať ten, ktorý bol celý život v prvom pilieri.

Historicky prvé vyplácanie úspor. Stáli otrasy druhého piliera vôbec za to? (Aktualne.sk)

Už desať rokov fungujú na Slovensku dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) a spravujú úspory viac ako 1,5 milióna sporiteľov. Druhý pilier si prešiel búrlivým obdobím. Aj keby neprežil, sporitelia nemajú vraj čo stratiť.

 Slovensko starne. Analytička Dana Vrabcová z Poštovej banky vysvetľuje dôležitý fakt, ktorý by sme si mali uvedomiť. Počet dôchodcov stúpne zo zhruba jedného milióna na 1,9 milióna do roku 2050. Do seniorského veku sa totiž bude postupne dostávať početná generácia Slovákov, ktorí sa narodili po druhej svetovej vojne. Ľudí v produktívnom veku tak ubudne. A kto bude na dôchodky týchto ľudí zarábať? Z časti odpoveď, či je druhý pilier výhodný.
Aj keby sa človek bál...

K nedôvere privádza aj to, že za posledných desať rokov prešiel druhý pilier naozaj búrlivým obdobím a stále sa ozývajú pochybovačné hlasy. No analytik Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS) vysvetľuje, že hoci sme na začiatku, sporiť si peniaze investovaním má vo svete históriu a nemali by sme spochybňovať túto základnú myšlienku.

A spoliehať sa iba na to, že keď raz budete dôchodcom aj vy, tak bude dostatok pracujúcich, to je vraj rizikovejšie ako spoliehať sa na to, či sa vám podarí zhodnotiť úspory.

Ďalej je jasné, že druhý pilier čelí aj politickým rizikám, a hlavne kvôli nim stratil veľkú podporu ľudí. Mnohí argumentujú tým, že v Maďarsku bol druhý pilier znárodnený, v Poľsku zmenšený, v Česku zrušený. Stále sú to však konkrétne situácie konkrétnych krajín.

Podľa Ďuranu môžeme byť radi, že žijeme v takej spoločnosti, že nedochádza napríklad k tomu, čo sa dialo v 50-tych rokoch Československa. To, čo majú sporitelia nasporené, dostanú vyplatené iným spôsobom, nie ako vtedy, že o to prišli.

"Aj keby sa človek bál, že druhý pilier neprežije, tak to neznamená, že nebude mať nič, len bude mať tie isté podmienky, ako bude mať ten, ktorý bol celý život v prvom pilieri," zdôrazňuje.

 Stratový prvý pilier, výhoda druhého?

Pozrieť sa na to môžeme aj z inej strany. V druhom pilieri je dnes viac úspor, ako sa vyplatí na starobných dôchodkoch za rok.

Po druhé, ak by sa chcela takto naša vláda zbaviť štátnej sekery, na dlh to nestačí. Analytik približuje, že kým v druhom pilieri je viac ako šesť miliárd eur, hrubý slovenský dlh preskočil hranicu až viac ako 42 miliárd eur. Na riešenie fiškálnych problémov až taký atraktívny teda tento systém nie je.

Za ďalšie, prvý pilier v dnešnom stave vytvára podľa analytikov stratu. Ďurana vysvetľuje, že dnes je prvý pilier dotovaný z daní, kedy sa ešte desať percent dôchodkov musí vôbec z daní zaplatiť.

"Inak povedané, my všetci platíme nízke odvody na súčasné dôchodky a toto sa bude ešte zhoršovať. Aj napriek tomu, že súčasná vláda nám hovorí o tom, ako prijala reformu. Tá reforma spočíva v tom, že zhoršovanie bude iba pomalšie," dodáva. Je tak vraj pravdepodobné, že dôchodky z prvého piliera budú nižšie ako hovorí zákon, čo podčiarkuje význam druhého piliera.

Veriť teda druhému pilieru? "Aby sa ľudia najskôr naučili ako to funguje, a potom si sporili, tak to nie je východisko. Oni sa musia najskôr naučiť sporiť a niesť za to zodpovednosť," hovorí Ďurana.

Andrea Mačošková

Aktualne.sk, 15.10.2014

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards