Štát odpustí firmám rekordne málo daní (Hospodárske noviny)

Podľa Radovana Ďuranu z INESS ľuďom zostanú odpustené dane približne v rovnakej výške ako doteraz, a to napríklad cez odpočítateľnú položku na daňovníka či za manželku, povedal pre Hospodárske noviny dňa 21.10.2014.

Štát odpustí firmám rekordne málo daní (Hospodárske noviny)

Posledné roky štát firmám pravidelne odpúšťal najmenej 300 miliónov eur. Napríklad aj vďaka odpisovaniu áut či budov platili nižšie dane, ktoré by bez takýchto úľav museli smerovať do rozpočtu. Budúci rok sa však má situácia výrazne zmeniť. Vláda biznisu nechá len polovičný balík peňazí ako v súčasnosti. A podnikateľom cez úľavy ostane najmenej peňazí za posledné roky. Takýto je výsledok najmä zmien v odpisoch, ktoré od budúceho roka zavádza kabinet Roberta Fica.

Komplikovanejšie podnikanie
Konkrétne čísla: v tomto roku štát podnikateľom odpustil vyše 336 miliónov eur. Plán na budúci rok: "odpustky" len za vyše 142 miliónov. Ide o výsledok boja proti daňovým únikom - argumentuje rezort financií. Tým sa snaží zabrániť napríklad zavedením stropu na úroky, za ktoré si medzi sebou požičiavajú spriaznené firmy. Do nákladov, ktoré znižujú dane, si tak budú môcť započítať iba úroky z úverov vo výške najviac 25 percent zo zisku pred zdanením, odpismi a nákladovými úrokmi.

Okrem toho sa však menia aj pravidlá pri odpisovaní. Napríklad ak si podnikateľ kúpil budovu, v súčasnosti si mohol jej cenu odpisovať 20 rokov. A znižoval si tým základ, z ktorého platil dane. Po novom sa toto obdobie predĺži - a to dvojnásobne. V praxi si tak firmy budú odpisovať nižšiu sumu a zaplatia vyššie dane.

Zmena sa dotkne napríklad hotelierov. Tí už v súčasnosti varujú, že im výrazne skomplikuje život. "Sme presne tí podnikatelia, čo si všetko museli zabezpečiť sami. Rátali sme, že aspoň tých dvadsať rokov budeme mať pokoj, no nestane sa tak," reagovala Ingrid Mikovičová, ekonómka Motelu na vrchu v Pezinku. Predpokladá, že kým dosiaľ boli na nule, po novom motelu vznikne daňová povinnosť. Aká veľká, zatiaľ povedať ešte nevie. "Štát však vie, čo robí, takto zarobí viac," dodala.

Menej na rozvoj
Vo všeobecnosti však balík peňazí, ktoré po novom štát vyzbiera od firiem navyše, budú biznisu niekde chýbať. Doteraz ich mohli podnikatelia využívať podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu napríklad na investície či na zvyšovanie platov zamestnancov. Ako dodáva analytik INESS Radovan Ďurana, v konečnom dôsledku to znamená takmer to isté, ako keby štát firmám zvýšil dane. Na druhej strane ľuďom zostanú odpustené dane približne v rovnakej výške ako doteraz. A to napríklad cez odpočítateľnú položku na daňovníka či za manželku.

Aj vďaka týmto peniazom však štát môže znížiť deficit verejných financií, ktorý by mal v tomto roku dosiahnuť vyše 2,9 percenta. Pre budúci rok nateraz počíta s jeho poklesom na úroveň tesne pod dvomi percentami. Faktom však je, že jeho konečná hodnota môže byť vyššia. Brusel nám totiž povoľuje schodok až na úrovni 2,49 percenta výkonu ekonomiky. Vláde tak zostáva približne 400 miliónov eur, ktoré zvažuje použiť na odvodovú úľavu pre nízkopríjmových zamestnancov, ale tiež na vyššie platy učiteľov.

Marcela Šimková

Hospodárske noviny, 21.10.2014

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards