Premiér Fico pobúril analytikov a miliónu Slovákov radí: II. pilier zlyhal, vystúpte! (Nový čas)

Je otázne, ako sa pripraví stratégia pre odvody a výnosy. Ak sporiteľ vložil do II. piliera 2 000 eur a má na konte 300 € výnosov, tak kto si po jeho vystúpení zoberie práve tieto výnosy? Bude to môcť spraviť sám, alebo prepadnú štátu? Pýtal sa v článku Nového času 22.1.2015 Radovan Ďurana.

Premiér Fico pobúril analytikov a miliónu Slovákov radí: II. pilier zlyhal, vystúpte! (Nový čas)

Robert Fico (50) reagoval na prvé výpočty dôchodkov v II. pilieri. Podľa nich majú tí Slováci, ktorí v ňom sporili 10 rokov, dostať k dôchodku od štátu navyše od 12 do 66 eur.

Premiér tvrdí, že práve pre nízke sumy, ktoré chcú poisťovne sporiteľom vyplácať, opäť umožní ľuďom z druhého piliera vystúpiť. Analytici sa chytajú za hlavu a hovoria o unáhlenom kroku, ktorý môžu Slováci o pár rokov ľutovať. Slováci, ktorí sú nespokojní s ponukami troch licencovaných poisťovní o výške dôchodku, budú mať možnosť poberať ho iba zo Sociálnej poisťovne tak, ako to bolo pôvodne. Netýka sa to už tých, ktorí sa tento rok rozhodli prijať ponuku niektorej poisťovne na vyplácanie dôchodku z II. piliera.

„Takmer jeden milión ľudí, ktorí sú dnes investormi v II. pilieri, nebude mať vyšší dôchodok, ako by ho mali, keby si ho riešili len cez Sociálnu poisťovňu. Tak sa nám zdá, že najvhodnejším riešením, ako dať týmto ľuďom na dobrovoľnej báze možnosť sa rozhodnúť, je otvorenie II. piliera. Títo ľudia majú nulu na konte, dokonca sú v mínuse, títo ľudia nikdy nič nedostanú z II. piliera, ale sú tam,“ povedal premiér. Ako hlavný problém sa mu zdá výška prvých vyplácaných dôchodkov z II. piliera, ktorý sporitelia dostanú ešte k riadnemu dôchodku. Niektorí Slováci totiž za 10 rokov sporenia dostanú mesačne iba 12 eur!

Ešte pred Ficovou tlačovkou reagovali na súčasnú situáciu s dôchodkami aj opoziční poslanci. Július Brocka priznal, že II. pilier sa nachádza v zlom stave, ale z toho obvinili práve premiéra a jeho zásahy do systému jeho fungovania. Daniel Lipšic Ficovo rozhodnutie otvoriť II. pilier považuje za obrovský hazard. „Príde situácia, keď ľudí nad 65 rokov bude viac ako mladých ľudí a detí. Systém bez II. piliera tak musí skolabovať. V takom prípade budú len tri možnosti, čo s tým bude môcť štát spraviť. Buď výrazne zvýši dane a odvody, alebo výrazne zníži dôchodky, alebo zvýši vek odchodu do dôchodku,“ povedal Lipšic.

Chýbajú detaily

Ak ľudia z II. piliera vystúpia, nasporené peniaze im nebudú vyplatené, ale pravdepodobne prejdú do Sociálnej poisťovne, ktorá vypláca riadne dôchodky. Otázne je, ako bude naložené s výnosmi. Podľa analytikov Ficovo odporúčanie nie je dotiahnuté do konca. Chýbajú detaily, ktoré môžu rozhodnúť, či sporiteľ naozaj získa na tom, že vystúpi z II. piliera. O ničom ešte nevedela ani Národná banka Slovenska, na ktorej pomoc sa Fico odvolal.

„Je otázne, ako sa pripraví stratégia pre odvody a výnosy. Ak sporiteľ vložil do II. piliera 2 000 eur a má na konte 300 € výnosov, tak kto si po jeho vystúpení zoberie práve tieto výnosy? Bude to môcť spraviť sám, alebo prepadnú štátu?“ pýta sa analytik INESS-u Radovan Ďurana, podľa ktorého sa celá situácia môže v budúcnosti zmeniť. „Premiér vyvodzuje závery na základe toho, čo tu máme po 10 rokoch sporenia. Bude to všetko iné, keď budeme vedieť, koľko majú sporitelia nasporené po 20 rokoch. Ak však teraz vystúpi veľa sporiteľov naraz, tak to môže oslabiť výnosy všetkých sporiteľov,“ vysvetlil Ďurana.

Nestabilita

Servítku pred ústa si nedával ani generálny riaditeľ Dôchodcovskej správcovskej spoločnosti VÚB Generali Viktor Kouřil. „Znovuotvorenie II. piliera prináša obrovskú nestabilitu systému. Vláda absolútne nezvládla anuitnú novelu. Nič presne neurčuje a necháva svoju vôľu poisťovniam. Zostať v II. pilieri je výhodné pre každého sporiteľa. I. pilier tak bude o 10 rokov problémový. Už dnes ho štát musí dotovať a o pár rokov nebude mať z čoho,“ konštatoval Kouřil.

Diskusiu o zmysle existencie II. piliera rozprúdili výšky dôchodkov, ktoré vypočítali tri licencované poisťovne. Iba ony môžu tieto dôchodky vyplácať. Slovákov pritom šokoval fakt, že poisťovne im ponúkli o niečo nižšie sumy, ako im vypočítal štát. Práve väčšia otvorenosť poisťovní by podľa riaditeľa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka bola nápomocná. „Debate o férových výškach doživotných dôchodkov by pomohlo, keby poisťovne zverejnili aspoň základné parametre, ktoré pri svojich výpočtoch použili – predpokladanú dobu dožitia a očakávaný výnos aktív,“ uviedol Filko.

Nový čas, 22.1.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards