Anketa (Hospodárske noviny)

Ako povedal Radovan ďurana, zabezpečenie z prvého piliera má formu prísľubu. Žiadne rezervy na výplatu dôchodkov totiž neexistujú. Budúce dôchodky sú úplne závislé od ochoty budúcich pracujúcich platiť odvody. Je preto rozhodne rozumné nespoliehať sa výlučne na prvý pilier a sporiť si aj po vlastnej čiare, dodal pre Hospodárske noviny 29.1.2015.

Anketa (Hospodárske noviny)

Mali by ľudia myslieť na to, aby sa na starobu zabezpečili aj sami a nespoliehali sa v tom len na štát? Z akých možností si ľudia môžu vyberať?

Milan Repka,
predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti Fincentrum Slovensko

Je to rozhodne nevyhnutné. Či už sú to investície do fondov, nehnuteľností, alebo do životného poistenia, jednoducho treba byť aktívny. Zásadnú úlohu v tom musí zohrať taktiež štát, aby k tomu občanov dlhodobo viedol - osvetou a finančnou motiváciou.

Jozef Rejda,
Team Manager sprostredkovateľskej spoločnosti Partners Group SK

Vzhľadom na neustále zmeny v legislatíve ľudia by sa nemali spoliehať len na I. a II. pilier. Zabezpečenie sa do dôchodku by ste mali riešiť sami. Veľmi dôležitým faktorom je čas. Ten je buď vaše aktívum, alebo pasívum. Ak máte 40 rokov do dôchodku a chceli by ste mať nasporených 100 000 eur, stačí vám mesačne odložiť si 30 eur. Avšak ak máte 30 rokov do dôchodku, aby ste nasporili rovnakú sumu, potrebujete mesačne odkladať 70 eur.

Radovan Ďurana,
analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS)

Zabezpečenie z prvého piliera má formu prísľubu. Žiadne rezervy na výplatu dôchodkov totiž neexistujú. Budúce dôchodky sú úplne závislé od ochoty budúcich pracujúcich platiť odvody. Je preto rozhodne rozumné nespoliehať sa výlučne na prvý pilier a sporiť si aj po vlastnej čiare.

Michal Nalevanko,
riaditeľ poradenskej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy

V súčasnosti si na to už spomenie len málokto, no primárnou úlohou druhého piliera nie je zabezpečiť budúcim generáciám
penzistov švajčiarske dôchodky, ale znížiť finančné bremeno priebežne financovaného systému. Jeho príjmy nestačili na výplatu dôchodkov už roky pred tým, ako systém starobného dôchodkového sporenia vôbec vznikol.

Hospodárske noviny, 29.1.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards