Podvod v réžii štátu (Sme)

Radovana Ďuranu cituje 29.1.2015 v téme druhého piliera aj komentátor denníka Sme Peter Schutz.

Podvod v réžii štátu (Sme)

Slovensko už zažilo všeličo, ale demagogickejšej kampane, než vedú Fico & Richter proti druhému pilieru, svedkom ešte nebolo.

Ešteže životné poisťovne spočítali prvým klientom také nízke výplaty, že sa strhol okolo toho cirkus. Inak by sme netušili – dokedy ešte? – že štát okráda sporiteľov.

Pretože to, že im nezapočítava do výplat z I. piliera 4,75­ percentný odvod do rezervného fondu, ktorý povinne platili, sa inak než okrádaním nazvať jednoducho nedá. Skutočnosť, že účastníka sporenia s priemernou mzdou ukrátia na štátnom dôchodku ročne o 114 eur, je smutné apropos na perfídnu hru Fica & Richtera, ktorí milión sporiteľov vyzývajú na opustenie II. piliera údajne preto, lebo im leží na srdci výška ich dôchodkov.

Až tak im leží na srdci, že lepšie zarábajúcim vezmú kradmou rukou viac, než im darujú na vianočnom príspevku. Pričom ani tých sto a viac eur ešte nie je celý objem okrádania, keďže na výplaty z prvého piliera idú aj zostatky z ostatných prebytkových fondov.

Ak tento podvod, na ktorý poukázali Ďurana z INESS, Švejna i ekonóm Baláž, odstránime, porovnanie dôchodkov zo štátneho a kombinovaného systému sa dostane hneď do inej perspektívy. Nevraviac o ďalšom podvode, ktorým je šírenie ilúzie, že dôchodok o 10 či 20 rokov je možné v pomere k priemernej mzde zachovať na rovnakej úrovni ako dnes.

Slovensko už zažilo všeličo, ale demagogickejšej kampane, než vedú Fico & Richter proti druhému pilieru, svedkom ešte nebolo. Pričom, ak aj po náprave optiky sa zdajú výplaty zo sporenia nízke, menovať treba aj plnú zodpovednosť vlád Fico I a Fico II za nízke zhodnotenie úspor, ktorú spôsobilo zavedenie garancií a presun sporiteľov do garantovaných fondov. To, mimochodom, tvrdí „ich“ Inštitút finančnej politiky.

Mimo poistnej matematiky a orgií demagógie je kauza aj príspevkom k stavu slovenskej verejnej diskusie. Ak je pravda, čo tvrdí Ďurana, že o krátení vedeli všetci poslanci, zamestnanci ministerstiev sociálnych vecí a financií, NBS, Rada rozpočtovej zodpovednosti, odkiaľ sa vzalo to až sprisahanecké mlčanie? O dôchodkoch sa diskutuje v kuse. Keď toľko ľudí, odborníkov („odborníkov“) vidí evidentnú nespravodlivosť, prečo sa nikto neozval skôr?

Peter Schutz

Sme, 29.1.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards