Politika ovplyvnila šport. Prečo sú kanadské tímy v NHL v úzadí (Šport inak)

Podľa Richarda Ďuranu úpadok kanadského dolára bol zapríčinený najmä ekonomickou politikou minulých kanadských vlád. Tie začali v polovici minulého storočia budovať tzv. štát sociálneho blahobytu, a pustili sa cestou zvyšovania daní, štedrých sociálnych programov, znárodňovania súkromných podnikov a zvyšovania výdavkov štátu, čoho dôsledkom bolo viac peňazí pre vládu a menej pre súkromnú sféru, povedal pre portál Šport inak 5.2.2015.

Kanadský tím vyhral Stanleyho pohár naposledy v roku 1993. Práve v tejto dekáde zaviedla kanadská vláda opatrenia, ktoré negatívne ovplyvnili kurz miestneho dolára.

BRATISLAVA. Kolíska hokeja sa na najprestížnejších turnajoch umiestňuje pravidelne na popredných miestach. Kluby v NHL však v Kanade svoje miesto strácajú. Časy sa však menia a možno o pár rokov v NHL budú hrať staronové kanadské kluby.

Do play-off kanadsko-americkej NHL postupuje pravidelne šestnásť tímov. V tom poslednom však len jeden z nich pochádzal z Kanady. Montreal Canadiens sa stal jediným zástupcom krajiny v nadstavbovej časti, čo sa podľa nhl.com stalo prvýkrát po 41 rokoch.

„Vôbec to nie je ľahké,“ povedal pre nhl.com v tom čase Mike Cammalleri, rodák z Richmond Hill v Ontáriu. „Hráči to cítia, poznal som to na vlastnej koži. Vždy sa očakáva úspech, ak to ide iným smerom, fanúšikovia vám to dajú naplno pocítiť,“ pokračoval bývalý hráč Montrealu.

Sedmička tímov z Kanady pôsobiacich v NHL je celkovo už roky na ústupe. Naposledy sa zo Stanley Cupu tešili hráči Montrealu v roku 1993. Odvtedy prešlo 22 rokov a najbližšie k vytúženému poháru sa síce dostalo až päť z nich, no všetky nakoniec stroskotali na silnejších amerických tímoch.

V NHL ide o peniaze a tie v Kanade chýbali

V 90. rokoch pôsobilo v NHL deväť kanadských klubov. Postupne sa však ich počet znížil na šesť. Príčinou bol klesajúci kurz kanadského dolára voči americkému. Keď sa v júni 1995 sťahoval prvý kanadský klub z Quebecu do USA, kurz kanadského dolára klesol podľa o.canada.com na 73 centov voči americkému.

Na tento jav nadviazalo niekoľko ďalších. V celej lige mali hráči z roka na rok vyššie platové požiadavky a kanadský dolár naďalej slabol. Vtedajší vlastník Quebecu Nordiques Marcel Aubut žiadal podľa philly.com finančnú pomoc od provinčnej vlády Quebecu v hodnote 123 miliónov kanadských dolárov na výstavbu novej haly. Tú však vládni úradníci zamietli. Nezostávalo nič iné, ako klub predať.

„Sme presvedčení, že NHL do Denveru patrí,“ povedal Charlie Lyons, riaditeľ skupiny spoločnosti COMSAT Entertainmnet, ktorá nakoniec v júni 1995 Quebec kúpila za 75 miliónov dolárov. Predaj zlomil všetky srdcia kanadských fanúšikov, čo viedlo k obvineniam celej NHL.

„Vlastníci mali priestor na to, aby nám preukázali ozdravné opatrenia, tie neprišli. Klub sme museli predať,“ povedal v tom čase komisár NHL Gary Bettman. Colorado Avalanche nakoniec vo svojej prvej sezóne vyhralo Stanley Cup a zaradilo sa na dlhé roky medzi elitu NHL.
 
Ďalší na rade bol Winnipeg

„Nikto sa nikam sťahovať nebude, nemáme to v pláne,“ vravel pre kanadskú tlač ešte v roku 1990 vlastník Winnipegu Barry Shenkarow. Jedným dychom však dodal, že pokiaľ sa mu nepodarí postaviť novú halu, začne si prezerať ponuky na predaj. Oslabovanie kanadského dolára v druhej polovici 90-tych rokov pokračovalo a Winnipeg už nemal kam cúvnuť.

Na konci apríla 1995 pricestoval Gary Bettman do Winnipegu s policajnou eskortou, čakal naňho niekoľkotisícový dav rozhorčených kanadských fanúšikov. „Je jednoduché poukazovať na mňa, lebo som Američan,“ písalo sa v Ottawa Citizen. „Ak to chcete urobiť, nech sa páči. Ja nie som ten, kto spôsobil túto situáciu, len sa s ňou snažím vyrovnať.“

„Nie je to rozhodnutie NHL,“ pokračoval Bettman. „Toto je jednoducho o ľuďoch Winnpegu a hlavne potenciálnych vlastníkoch klubu. Najhoršie však je, že tu žiadni nie sú,“ povedal v máji 1995 pre Toronto Sun komisár NHL, podľa ktorého bolo najlepšie, aby sa klub presťahoval do Phoenixu.

V lete 1995 rokoval arizonský športový magnát Jerry Colangelo so spoluvlastníkmi Winnpegu Richardom Burkom a Stevenom Glucksternom už o jasnej veci. „Nevidím žiadne prekážky,“ povedal pre zámorské médiá v roku 1995 Colangelo. „Čo vidím je, že si sadneme a všetko dáme na papier. Ešte nič nie je hotové, ale rokujú s jediným mužom, z jedného mesta, na ktorého sa práve pozeráte.“

Skupina BG Hockey Ventures nakoniec v roku 1996 odkúpila tím z Winnipegu za 68 milióna dolárov. Jerry Colangelo tak mal k dispozícii v meste všetky štyri profesionálne súťaže Ameriky – NHL, NBA, NFL a MBL. Hokej v púšti však mal jeden háčik – hokejovo neznalých fanúšikov.

V roku 1997 sa do USA sťahoval ďalší kanadský tím. Pozn.: Hartford nie je v Kanade. Za chybu sa ospravedlňujeme. Novým domovom pre Hartford bola Carolina. Príčina opäť súvisela s financiami a stagnujúcim biznisom na malom kanadskom hokejovom trhu. Už v roku 1994 zmenil Hartford vlastníka, aby zachránil tím v Kanade.

Connecticut Development Authority predalo klub riaditeľovi softvérovej spoločnosti Compuware Peterovi Karamanosovi za 47,5 milióna amerických dolárov. „V riadení hokejového biznisu sme naozaj dobrí,“ povedal v tom čase pre miestnu tlač Karamanos.

O tri roky neskôr už Karamanos taký optimistický nebol. „V Hartforde sme skončili,“ povedal pre New York Times. „Dali sme šancu miestnemu biznisu, ale stratili sme obrovské množstvo peňazí.“ Tím sa nakoniec sťahoval do Caroliny, v ktorej v roku 2006 dosiahol na svoj prvý Stanley Cup.

 
Kanada hlási návrat na mapu NHL

Najprestížnejšia hokejová liga však v posledných rokoch mení stratégiu. Atlanta, ktorá vstúpila do NHL v roku 1999, sa pred štyrmi rokmi presťahovala do kanadského Winnipegu. Presne tam, kde nemohol Gary Bettman prejsť bez policajnej ochranky ani krok. Jedným z hlavných dôvodov bol kurz kanadského dolára voči americkému – 1,01.

„Dolár treba sledovať neustále a byť pripravený na každú situáciu,“ povedal pre o.canada.com prevádzkový riaditeľ Vancouveru Canucks Victor de Bonis. Kanadské kluby podľa portálu inkasujú príjmy v kanadských dolároch. Tie najdôležitejšie výdaje – na hráčske platy – sa však počítajú v amerických dolároch.

„NHL určila tento rok platový strop na 69 miliónov amerických dolárov. Každý potenciálny prepad kanadskej meny, čo i len o jeden cent spôsobí, že pre každý kanadský klub bude platový strop o 690-tisíc kanadských dolárov drahší,“ tvrdí de Bonis. V súčasnosti dostanete za jeden americký dolár 83 kanadských centov.

„Bol som v biznise, keď to bolo 63 centov za americký dolár, takže toto je úplne v poriadku,“ pokračuje de Bonis. Uznávaný kanadský ekonóm Glen Hodgson zase tvrdil, že odhadnúť vývoj menových kurzov bolo vždy náročné. Predpovedá však, že do roku 2035 sa NHL rozrastie o tri kanadské tímy.

Toronto bude mať druhý hokejový klub v NHL

V knihe Power play: Biznis a ekonomika profesionálnych športov Glen Hodgson tvrdí, že v nasledujúcich dvadsiatich rokoch vidí zmysel pritiahnuť do NHL nové mužstvá zo Seattlu, Hamiltonu a spomínaného druhého mužstva z Toronta.

„Súčasná hodnota kanadského dolára nie je najlepšia, ale nebráni ani biznisu v Kanade,“ tvrdí. Tiež vraví, že v Quebecu vyrastá nová ultramoderná hala, ktorá bude slúžiť tímu z NHL, čo potvrdil pre nbc.com aj bývalý majiteľ Quebec Nordiques Marcel Aubut. „Pokiaľ by sme ju už mali hotovú, tešili by sme sa z NHL už dnes.“

Hráčsky agent Anton Thun zase tvrdí, že úpadok kanadského dolára môže negatívne vplývať na výnosy ligy, platový strop a hráčke kontrakty. „Platový strop závisí od celkových hokejových výnosov a odhadujeme, že 35 až 40 percent prichádza z kanadských trhov,“ povedal Thun pre o.canada.com.

„Keď kanadský dolár klesne, konečná suma výnosov bude nižšia, ako v skutočnosti je – platové stropy a hráčske platy nevynímajúc.“ Mnohé tímy však majú zamestnancov, ktorí sledujú ekonomickú situáciu veľmi pozorne a vedia zabezpečiť ich náklady na každú sezónu.

„Nemusí to byť však vždy závislé priamo len od výšky kanadského dolára,“ povedal pre Šport .inak Richad Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS). „Spôsobiť to mohli aj výšky daní alebo priemerná výška príjmov Kanaďanov v 90-tych rokoch. Takisto záleží, koľko do hokeja investovali Kanaďania a Američania a hlavne na celkovom hospodárskom vývoji. Všetky tieto prvky majú vplyv na vývoj športovej ekonomiky v jednotlivých krajinách.“

Kanadu prirovnávali ku krajinám tretieho sveta

Úpadok kanadského dolára bol však zapríčinený najmä ekonomickou politikou minulých kanadských vlád. „Tie začali v polovici minulého storočia budovať tzv. štát sociálneho blahobytu, a pustili sa cestou zvyšovania daní, štedrých sociálnych programov, znárodňovania súkromných podnikov a zvyšovania výdavkov štátu, čoho dôsledkom bolo viac peňazí pre vládu a menej pre súkromnú sféru,“ pokračuje Ďurana.

„Jedným z dôsledkov bol slabnúci kanadský dolár, ktorý na začiatku 90-tych rokov mnohí ekonómovia nazývali severské peso a Kanadu začali prirovnávať ku krajinám tretieho sveta. Práve v tom období však Kanada spravila viaceré protrhové reformy – došlo k značnej privatizácii, posilnili slobodný obchod, škrtali vo vládnych výdavkoch, výrazne znížili firemné dane ale aj dane pre pracujúcich a vyrovnali rozpočet.“

„Sústredili sa tiež na zabezpečenie stability kanadského dolára. Výsledkom týchto reforiem bol 15-ročný hospodársky boom, nižšia nezamestnanosť než v susedných Spojených štátoch a hlavne viac peňazí v súkromnom sektore. V reformách Kanada pokračuje dodnes a mnohí americkí ekonómovia dávajú kanadské reformy za vzor dokonca aj americkej vláde,“ vysvetľuje Richard Ďurana.

Kanadský dolár a celá kanadská ekonomika je teda aj vďaka spomenutým reformám dnes už pre NHL oveľa atraktívnejšia. Kluby z Kanady by mali byť v NHL zastúpené vo vyššom počte.

Tento rok je dokonca veľkým favoritom na zisk Stanley Cupu Montreal, ktorý okupuje popredné pozície v tabuľke v priebehu celej aktuálnej sezóny. Winnipeg, Calgary a Vancouver sa pohybujú na pozíciách zaručujúce play-off. Toronto s Ottawou boli v prvej polovici ročníka na postupových priečkach, no postupne oba tímy strácajú dych a play-off sa im postupne vzďaľuje.

Smutný príbeh píše Edmonton, ktorý už roky nepozná chuť play-off a je viac než isté, že aj teraz sa mu do nadstavby nazrieť nepodarí. Stačí len dúfať, že slávny tím, v ktorom pôsobil najlepší hokejista všetkých čias Wayne Gretzky, nebude musieť zmeniť svoj domov. NHL už neraz ukázala, že peniaze stoja pred tradíciou.

Šport inak, 5.2.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards