Rokovania o Grécku nemajú konca: Naťahujú sa už 4 mesiace! (Nový čas)

Stále sú tam kľúčové rozpory medzi veriteľmi a Gréckom. Nevidel som zatiaľ nejakú cestu, ktorou by dokázali odstrániť tieto rozpory, konštatovan pre Nový čas 13.6.2015 Martin Vlachynský.

Rokovania o Grécku nemajú konca: Naťahujú sa už 4 mesiace! (Nový čas)

Rokovania bez výsledku? Grécko predstavilo nový návrh reforiem, aby získalo peniaze z úverového programu pre túto krajinu.

Tie však nie sú uspokojujúce. Rokovania trvajú už dosť dlho, no rokovania sa nevyvíjajú najlepším smerom. Gréci však na nájdenie dohody s veriteľmi majú čas do konca júna. Napätie v súvislosti s gréckou krízou vzrástlo ešte viac, keď technický tím Medzinárodného menového fondu (MMF) prerušil rokovania s gréckou stranou v Bruseli. „Vo väčšine kľúčových oblastí medzi nami panujú aj naďalej veľké názorové rozdiely,“ povedal hovorca MMF Gerry Rice. Brusel opustila aj celá grécka delegácia, ktorá tiež uviedla za dôvod pretrvávajúce rozpory.

Ako dodal Rice, ide najmä o otázku dôchodkov a daní. „Stále sú tam kľúčové rozpory medzi veriteľmi a Gréckom. Nevidel som zatiaľ nejakú cestu, ktorou by dokázali odstrániť tieto rozpory,“ povedal analytik Martin Vlachynský z Iness. Grécko však už rokuje dlhé mesiace. Rokovania o ukončení programu pomoci od MMF sa začali ešte v októbri minulého roka. „Vo februári prišla nová vláda. To, čo bolo dovtedy, bolo hodené do koša a začalo sa odznova,“ dodal Vlachynský.

Nový čas, 13.6.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards