Grécko 2015: Iba s hotovosťou v peňaženke (Finweb)

Zákaz pohybu kapitálu sa nedá urobiť bez hraničných kontrol a obmedzenia slobodného pohybu osôb, povedal na margo novej gréckej meny pre Finweb 22.6.2015 Juraj Karpiš.

Grécko 2015: Iba s hotovosťou v peňaženke (Finweb)

Predstavte si situáciu, že ste na dovolenke v Grécku a ležíte pri Egejskom mori, keď zrazu príde správa, že grécka vláda zatvorila banky a zaviedla limity na výbery z bankomatu. Je dôvod na obavy, že kapitálová kontrola postihne aj vás? A ako sa na takúto situáciu najlepšie pripraviť?

Do Grécka s hotovosťou
Niektorí európski politici už minulý týždeň pochybovali, či sa banky v pondelok otvoria. Čierny scenár so zatvorenými bankami a limitmi na výber peňazí z bankomatov je pritom možný už tento týždeň či v júli, teda v strede dovolenkovej sezóny.

Hoci nefunkčný bankomat alebo zavretá pobočka banky môžu spôsobiť nepríjemnosti, pre bežných dovolenkárov, ktorí majú platobné karty a nejakú hotovosť, by to nemal byť veľký problém. "Dovolenkári by mali mať k dispozícii kombináciu rôznych finančných nástrojov od hotovosti cez platobné karty až po cestovné šeky," radí Peter Stano, hovorca rezortu diplomacie. Platby v obchode či reštaurácii by mali fungovať bez obmedzenia. Po zavedení kapitálovej kontroly by ste sa na hraniciach s Gréckom mohli zdržať trocha dlhšie, ale výrazné zmeny sa nečakajú. Ak cestujete autobusom do Grécka, prechádzate štátmi mimo schengenského priestoru, takže isté kontroly colníci robia už teraz a môžu sa sprísniť. Pri odlete z Grécka prechádza každý cestujúci kontrolou. Je možné, že finančná polícia by vám mohla kontrolovať batožinu podrobnejšie, či z krajiny nevyvážate eurá v hotovosti.

Cestovky sa problémov neboja
Zavretia bánk a bankomatov sa neobávajú ani cestovné kancelárie na Slovensku. "Bankomaty nežiadajú pas, takže prípadná kapitálová kontrola bude platiť pre všetkých," hovorí pre HN majiteľ CK Aeolus Ioannis Iliopoulos, ktorá sa špecializuje na Grécko.

Na druhej strane, Juraj Pivovárči, riaditeľ Tatratouru, veľké problémy neočakáva. "Ak by takáto situácia aj vznikla, našich dovolenkárov by sa prakticky nedotkla. Majú totiž zaplatené a zabezpečené všetky služby v hoteloch vopred," vysvetľuje.

Cestovky zatiaľ nezaznamenali ani pokles záujmu o last minute pobyty v Grécku. "Dopyt po zájazdoch je nezmenený a nezaznamenali sme žiadny odlev dovolenkárov," dodáva Pivovárči. Aeolus dokonca hlási nárast záujmu o last minute zájazdy do tejto krajiny.

Tristo eur na deň
Experti majú jasno v tom, ako by mohla vyzerať kontrola kapitálu v Grécku. "Vláda by zavrela na čas banky a zaviedla limit na výber z bankomatov, napríklad na 300 eur na deň pre ľudí a vyšší pre firmy," hovorí si Alexander Kazamias, šéf Katedry politológie na britskej Coventry University.

Okrem toho by mohlo dôjsť aj k zmrazeniu termínovaných vkladov, myslí si Mária Valachyová, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne. Prechod na novú menu - drachmu by vôbec nebol okamžitý a trval by niekoľko týždňov až mesiacov.

V médiách sa objavili správy, že už existujú aj grafické návrhy novej gréckej meny. "Zákaz pohybu kapitálu sa nedá urobiť bez hraničných kontrol a obmedzenia slobodného pohybu osôb," vysvetľuje Juraj Karpiš, analytik INESS.

Aj po zavedení novej meny by podľa neho grécka ekonomika fungovala z veľkej časti na eurách. Drachma by nebola atraktívna kvôli jej očakávanej devalvácii a každý by chcel tvrdé eurá. Výrazné oslabenie euromeny experti neočakávajú, pretože trhy si už riziko bankrotu Grécka do jeho hodnoty čiastočne započítali. Mierne výkyvy smerom dole však sú možné. "Grexit stále nie je plne započítaný trhmi, takže v prípade takého scenára stúpne výrazne volatilita dlhopisov a akcií, ale aj kurzu eura oproti doláru," pripomína Andrej Hronec, riaditeľ odboru Finančné a kapitálové trhy vo VÚB banke.

Európski lídri sa v Bruseli pokúsia nájsť dohodu
Európski veritelia sa ani minulý týždeň v Luxemburgu nedohodli s Gréckom na záchrannej pomoci. Nadnes večer je preto pripravený ďalší urgentný míting lídrov EÚ v Bruseli. Dovtedy už môžu byť grécke banky zavreté a vláda spustí kontrolu odlevu peňazí z krajiny. Pripustil to aj Benoit Coeure, člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky. Ten nevie, či budú v pondelok grécke banky ešte otvorené. Medzitým Gréci húfne vyberajú hotovosť z bánk. Len za minulý týždeň zmizli z gréckych bánk tri miliardy eur. Či dnes v Bruseli k nejakej dohode príde, je otázne. "Bohužiaľ, dosiahol sa príliš malý pokrok a žiadna dohoda sa nečrtá," zhodnotil skrachované rokovania v Luxemburgu Jeroen Dijsselbloem, šéf euroskupiny.

Jozef Ryník

Finweb, 22.6.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards