Štartujú minimálne penzie. Kto si prilepší? (Sme)

Vláda tak prizná minimálny dôchodok aj ľuďom, ktorí síce majú nízke penzie, ale vysoké príjmy napríklad z prenajímania zdedenej nehnuteľnosti, pvedal na margo minimálneho dôchodku 27.6.2015 Radovan Ďurana.

Štartujú minimálne penzie. Kto si prilepší? (Sme)

Najchudobnejším dôchodcom pridajú desiatky eur. Dávky v hmotnej núdzi už nedostanú.

BRATISLAVA. Seniorov čakajú od júla zaručené minimálne dôchodky, ktoré najchudobnejším z nich prinesú eurá navyše.

Kto si polepší a kto nie, určí Sociálna poisťovňa. Kľúčové bude, ako dlho človek pracoval, koľko zarábal a či si sporil v druhom pilieri.

Novinka sa dotkne 75-tisíc invalidných a starobných dôchodcov, ktorí už dosiahli penzijný vek.
Tridsať rokov, ani o deň menej

Minimálny dôchodok môže dostať iba človek, ktorý odpracoval aspoň 30 rokov. Suma, ktorú mu zaručí štát, závisí od výšky životného minima, ktorá sa vždy v júli prehodnocuje. Ak sa zvýši životné minimum, zvýšia sa aj minimálne dôchodky.

Po 30 rokoch práce dostane dôchodca penziu najmenej 269,50 eura. Je to 1,36­-násobok životného minima. Za každý ďalší odpracovaný rok sa mu penzia zvýši o dva percentuálne body.

Ak penzista platil odvody viac ako 40 rokov, bude jeho penzia ešte vyššia. Za každý odpracovaný rok sa mu namiesto dvoch pripočítajú tri percentuálne body. Dôchodok človeka, ktorý robil 45 rokov, tak neklesne pod 340,8 eura a toho, čo robil 50 rokov, pod 370,5 eura.

Do týchto rokov sa bude počítať aj čas materskej dovolenky či základnej vojenskej služby.

O dôchodky treba žiadať, len ak na vás zabudnú

Spomínané sumy dostanú len ľudia, ktorých dôchodky sú dnes nižšie. Ak dnes penzista dostáva viac, jeho dôchodok zostane nezmenený.

Štát bude prihliadať aj na to, či si dôchodca sporil v druhom pilieri. Ak áno, jeho garantovaná penzia bude nižšia. Závisieť bude od toho, ako dlho a koľko človek prispieval do súkromného piliera.

Aby človek dostal minimálny dôchodok, nikam nemusí chodiť ani telefonovať. Do konca augusta ho osloví Sociálna poisťovňa.

„Ľuďom, ktorí by mohli spĺňať podmienky, pošleme písomné výzvy. Požiadame ich, aby preukázali rozhodujúce skutočnosti, napríklad sumu dôchodku, ktorú dostávajú z cudziny, alebo obdobie poistenia, ktoré v cudzine získali,“ vysvetľuje Jana Hrabková zo Sociálnej poisťovne.

Až keď človek doloží a odošle všetky papiere, poisťovni začnú plynúť dva mesiace. Počas nich rozhodne, kto na minimálny dôchodok spĺňa podmienky.

Znamená to, že nové penzie začnú chodiť až na jeseň. Dôchodcovia však o nič neprídu, ubezpečuje Hrabková. Sociálna poisťovňa im pošle peniaze aj za všetky mesiace od júla. Vždy v januári sa potom bude prehodnocovať, či na ne stále majú nárok.

Ak by ľudia žiadny list nedostali a napriek tomu si mysleli, že majú na nový dôchodok právo, Sociálnej poisťovni sa musia sami ozvať.
Niektoré dávky stopnú, hrozí diskriminácia

„Hlavným cieľom minimálneho dôchodku je zabrániť, aby bol dôchodca odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi a musel žiadať o dávky,“ zhrnul za ministerstvo práce jeho hovorca Michal Stuška.

Doteraz sa stávalo, že človek, ktorý pracoval celý život, musel pre biedny dôchodok žiadať aj o sociálne dávky v hmotnej núdzi. Musel dokladovať svoje príjmy a majetky a dlho chodiť po úradoch.

Ľudia, ktorým minimálne dôchodky odklepnú, už pomoc v hmotnej núdzi dostávať nebudú.

Jedným to môže pomôcť, druhých diskriminovať, tvrdia analytici. Dôchodcovia, ktorí neodrobili 30 rokov a majú nízke penzie, budú o dávky žiadať aj naďalej.

Ľudia, ktorí potrebné roky odpracovali, namiesto dávok automaticky dostanú minimálny dôchodok a vyhnú sa dokazovaniu, že nemajú bočné príjmy alebo vysoké majetky.

„Vláda tak prizná minimálny dôchodok aj ľuďom, ktorí síce majú nízke penzie, ale vysoké príjmy napríklad z prenajímania zdedenej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Radovan Ďurana z INESS.

Málo mali všetci, ale jedni musia pomôcť druhým

Aj keď minimálny dôchodok tisíckam ľudí pomôže, ďalšie tisícky znevýhodní, upozorňuje Vladimír Mariak z Inštitútu hospodárskej politiky. „Taký istý dôchodok dostanú ľudia, ktorí zarábali 200, ale aj tí, čo mali 500 eur.“

Lepšie zarábajúcim súčasné penzie zostanú a horšie zarábajúcim sa vyrovnajú na ich úroveň. „Jedna skupina bude viac solidárna a z jej príjmu sa budú vyplácať penzie ostatným,“ uzatvára Mariak.

Jana Trebulová

Sme, 27.6.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards