Prvej krajine eurozóny hrozí bankrot: Koľko zaplatia Slováci za odchod Grécka?! (Nový čas)

Ako povedal pre Nový čas 30.6.2015 Martin Vlachynský, takmer nikdy sa nestáva, aby krajina zbankrotovala na 100 %, vždy sa snaží dohodnúť na reštrukturalizácii. My sme reálne do Grécka žiadne peniaze neposielali, to, čo sme dali cez euroval, sú garancie. Grécko si požičalo od eurovalu a my za to ručíme. Ak to Grécko eurovalu nevráti, tak to eurovalu vráti Slovensko, dodal.

Prvej krajine eurozóny hrozí bankrot: Koľko zaplatia Slováci za odchod Grécka?! (Nový čas)

Zatvorené banky, limit na výber z bankomatov 60 eur, neistota, dlhé rady v obchodoch na základné potraviny, to je súčasné Grécko.

Dnes vyprší čas na splatenie 1,6 miliardy eur veriteľom. Práve toľko ručí Slovensko za Grékov v dočasnom eurovale a 1,5 miliardy sme dali na Grékov do Európskej centrálnej banky. Tá svojím rozhodnutím, že núdzové financovanie nepredĺži, Grécko tlačí do riešenia. Bankrot alebo odchod z eurozóny. A platiť budú aj Slováci. Dnes by sa mala Európa dozvedieť, ako dopadne spor medzi veriteľmi a Gréckom. Ak Grécko neprijme reformy, ktoré navrhujú veritelia, tak nedostane finančnú pomoc 7,2 miliardy eur. A tiež má dnes Medzinárodnému Menovému Fondu zaplatiť 1,6 miliardy.

Očakávalo by sa, že Grécko sa bude snažiť s nimi dohodnúť, ale nestalo sa tak. Premiér Alexisis Tsipras prekvapujúco vyhlásil na budúcu nedeľu referendum. V ňom by mali hlasovať o reformách, o zvýšení jednotnej DPH z 13% na 23 %, na základné potraviny by však DPH zostala. Na lieky, knihy i kultúru by bola super znížená DPH 6 %. Gréci v plebiscite povedia, či súhlasia s reformami, ktoré im navrhli medzinárodní veritelia (Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia). Teda tí, ktorým by malo Grécko zaplatiť časť svojich dlhov. Európski lídri vyhlásenie referenda kritizujú.

Ak Gréci nezaplatia, hrozí im bankrot a odchod z eurozóny, čiže Grexit. Opasky si však uťahovať nechcú! Len za sobotu si občania vybrali 600 miliónov eur z bánk. Bez reforiem, ktorými by Gréci splácali celkové dlhy 275 miliárd eur, môže krajina prísť o euro, ktoré už teraz výrazne oslabuje. Po návrate k drachme by však Gréci prišli o úspory a štát by zažil hospodársky šok. Po Grexite by zas Slovensko a ďalšie štáty prišli o pohľadávky voči Grécku. Slovensko ručí Grécku sumou 1,6 miliardy eur cez dočasný euroval a 1,5 miliardy cez Európsku centrálnu banku.

    3,1 mld. € dlží Grécko slovenským daňovým poplatníkom
    1,8 mld. € sú pre porovnanie výdavky SR na vzdelávanie
    1,2 mld. € zaplatí SR na ivalidných dôchodkoch a pomoci pre zdravotne postihnutých

Čo žiadajú veritelia od Grécka

    zníženie výdavkov a príplatkov na dôchodky

    zvýšenie DPH z 13 % na 23 %

    privatizáciu štátnych podnikov (napr. prístav Pireus)

    zachovanie reforiem trhu práce

Rady pre dovolenkárov

Hoci grécka vláda tvrdí, že výber z bánk a bankomatov pre zahraničných turistov nebude obmedzený, náš rezort zahraničia upozorňuje na možné riziká. „Slovenským občanom cestujúcim do Grécka odporúčame mať so sebou dostatočnú hotovosť na celý čas pobytu. Používanie debetných a kreditných kariet môže byť nedostupné alebo obmedzené. Nič z toho, čo sa momentálne deje v Grécku, by nemalo priamo zasiahnuť dovolenkárov okrem príležitostného diskomfortu,“ doplnil hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.
Aj Slovensko ručí za Grécko

Martin Vlachynský, Iness: „Takmer nikdy sa nestáva, aby krajina zbankrotovala na 100 %, vždy sa snaží dohodnúť na reštrukturalizácii. My sme reálne do Grécka žiadne peniaze neposielali, to, čo sme dali cez euroval, sú garancie. Grécko si požičalo od eurovalu a my za to ručíme. Ak to Grécko eurovalu nevráti, tak to eurovalu vráti Slovensko."

Nový čas, 30.6.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards