Štyri kroky ku gréckemu krachu (Finweb)

V Grécku sa už kapitálová kontrola začala. Hranice sa zatiaľ nestrážia, ale aj to môže prísť. Musela by sa do toho zapojiť aj armáda a kontrolovať hranice, čo je veľmi náročné, uviedol pre Finweb 1.7.2015 Juraj Karpiš.

Štyri kroky ku gréckemu krachu (Finweb)

Ak by Grécko v najbližších dňoch alebo týždňoch naozaj zbankrotovalo, priebeh jeho krachu by sa dal odhadovať na základe predchádzajúcich bankrotov. Podobať by sa mohol na ten, ktorý zažila Argentína v roku 2001. Argentínčania vtedy masovo vyberali svoje úspory z bánk v dolároch či pesách. Predpokladali totiž, že domáca mena stratí hodnotu, čo sa aj naozaj stalo.

Peso bolo pred bankrotom naviazané na dolár, medzi oboma menami teda bola parita. Po bankrote peso devalvovalo oproti doláru na úroveň štyri k jednej.

Po útoku na banky a pokusoch vyviezť úspory za hranice zaviedla vláda kontrolu kapitálu. Inflácia vyskočila na 40 percent a výkon ekonomiky sa prepadol o 11 percent v nasledujúcom roku. "Argentína však na rozdiel od Grécka zažila v ďalších rokoch silný ekonomicky boom," pripomína Gregory Claeys, analytik z bruselského think tanku Bruegel. Buenos Aires navyše malo možnosť rýchlo devalvovať vlastnú menu, čo Gréci pri eure nemôžu. Budú tak môcť spraviť až po prípadnom návrate k drachme.

1. Kapitálová kontrola
V Grécku sa už kapitálová kontrola začala. Hranice sa zatiaľ nestrážia, ale aj to môže prísť. "Musela by sa do toho zapojiť aj armáda a kontrolovať hranice, čo je veľmi náročné," uviedol pre HN Juraj Karpiš, analytik INESS.

2. Odseknutie od eur
Potom by záležalo na rozhodnutí Európskej centrálnej banky, či by dodávala ďalšie peniaze do gréckych bánk. Zatiaľ má vyčkávací postoj. Likviditu nestopla úplne, ale spomalila ju. Ak sa eurobanka rozhodne prísun eur stopnúť, bude nasledovať bankrot, zoštátnenie bánk a zavedenie novej meny.

3. Zavedenie novej meny a devalvácia
Vláda pravdepodobne zavedie paralelnú menu drachmu. Tá devalvuje a bude slúžiť na výplaty pre štátnych zamestnancov. Analytici odhadujú, že drachma by mohla spadnúť o 30 až 40 percent. Tlač nových bankoviek nemusí trvať dlho. Slovensku to trvalo v roku 1993 niekoľko týždňov, i keď príprava bola niekoľkomesačná. Vybudovať dôveru voči novej mene bude trvať dlhšie a jej obeh môže byť nanútený. S novou menou príde aj inflácia, ktorej výšku si zatiaľ ekonómovia netrúfajú predpovedať.

4. Odpis dlhu alebo predĺženie splátky
Rokovania o odpise dlhu sa tiež podľa analytikov musia skôr či neskôr začať, lebo jeho výška je neudržateľná. Výška odpísanej sumy z dlhu bude politickým rozhodnutím. "Bude to musieť byť veľmi štedré odpustenie dlhu," hovorí pre HN Michalis Spourdalakis, profesor politológie na Aténskej univerzite.

Škrtnutie dlhu však nie je jediná možnosť. "Veritelia Grécku môžu predĺžiť splátky alebo znížiť úroky, čím znížia náklady na obsluhu dlhu," myslí si Claeys. Pravdepodobne dôjde ku kombinácii všetkých spomínaných metód na zníženie dlhu.

Jozef Ryník

Finweb, 1.7.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards