Gréci sklonili hlavy. Žiadajú o pomoc (Finweb)

Európska centrálna banka by mala poskytovať likviditu len solventným bankám. Ich solventnosť je však v tomto momente viac ako otázna. Nepredpokladám, že sa eurobanka rozhodne pred referendom spraviť takýto zásadný krok, komentoval vývoj v Grécku 2.7.2015 pre Finweb Martin Vlachynský.

Gréci sklonili hlavy. Žiadajú o pomoc (Finweb)

Grécko neposlalo do konca júna 1,6-miliardovú splátku Medzinárodnému menovému fondu a ocitlo sa v technickom bankrote. V praxi to znamená, že ak Gréci do konca júla nevyrovnajú svoje pohľadávky, skrachujú.

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa sa teraz snaží tomuto čiernemu scenáru predísť. Včera ukázala pokoru a na poslednú chvíľu požiadala o ďalších 29 miliárd eur z nového záchranného programu alebo o predĺženie toho starého, ktorý vypršal na konci júna. To by im umožnilo finančne prežiť ďalšie dva roky. Zato súhlasila s úsporným plánom veriteľov, i keď s drobnými výhradami.

Ústupky Tsiprasa
Tsiprasov kabinet okrem toho požiadal Medzinárodný menový fond o odklad splátky, ktorú mal poslať do utorňajšej polnoci. Fond teoreticky môže Aténam vyhovieť. I keď doteraz hral prísneho veriteľa, ktorý odmieta ustupovať.

Podľa listu, ktorý zverejnil britský denník Financial Times, je Tsiprasova vláda ochotná prijať návrhy na zvýšenie DPH. Chce si však ponechať daňové úľavy pre niektoré grécke ostrovy. V penzijnej reforme súhlasí Tsipras so zvyšovaním veku odchodu do dôchodku na 67 rokov do roku 2022. Začať s touto reformou chce už v októbri, hoci pôvodne to odmietal a reformu plánoval spustiť až na konci roka.

Gréci trvajú aj na úľavách pre chudobnejších penzistov. O gréckych ústupkoch rokovala euroskupina ministrov financií v Bruseli po našej uzávierke.
Grécko sa zaradilo nezaplatením splátky menovému fondu ku krajinám ako Zimbabwe. S tým rozdielom, že nezaplatená grécka splátka je oveľa vyššia ako tá od africkej krajiny. Atény sa stali prvou vyspelou krajinou, ktorá si nevyrovnala svoje podlžnosti voči fondu.

Technický bankrot voči fondu však nemusí mať vplyv na rozhodnutie Európskej centrálnej banky, či bude gréckym bankám naďalej posielať eurá. Gréci sa boja, že ak bude eurobanka žiadať viac záruk za pôžičky gréckym bankám, položilo by ich to.

Od januára už odišlo z gréckych bánk 30 miliárd eur. Grécki bankári hovoria, že už nie je isté, či sa banky po týždni znova otvoria. Analytici sa domnievajú, že sa tak nestane. "Európska centrálna banka by mala poskytovať likviditu len solventným bankám. Ich solventnosť je však v tomto momente viac ako otázna. Nepredpokladám, že sa eurobanka rozhodne pred referendom spraviť takýto zásadný krok," hovorí pre HN Martin Vlachynský, analytik INESS.

To, že Grécko nezaplatilo fondu, nemusí mať za následok ani to, že sa k nemu bude aj eurobanka správať drsne a vynúti si jeho odchod z eurozóny.

Dohoda je stále možná
Podľa informácií Financial Times sa členovia výkonnej rady eurobanky zhodujú v tom, že Grécku ponechajú 89-miliardový strop na likviditu. Nezhodnú sa však na ďalších krokoch. Nemci a Holanďania chcú stopnúť prísun peňazí úplne.

Podľa analytikov sa guvernéri možno dohodnú na tom, že eurá do Grécka potečú a počkajú na výsledok referenda. "Nebudeme špekulovať o tom, ako sa výkonný výbor eurobanky rozhodne," komentoval pre HN včerajšie rokovanie hovorca eurobanky William Lelieveldt.

Gréci pritom stále veria, že dohoda je možná. "Či už s Tsiprasom, alebo bez neho. Potom Európska centrálna banka poskytne bankám nutnú likviditu," tvrdí pre HN Kostas Kalloniatis, grécky analytik.

Cypru pred dvoma rokmi eurobanka stopla likviditu, kým sa krajina nedohodla na záchrannom programe s veriteľmi. Zdroje blízke eurobanke pre Financial Times povedali, že nový záchranný balík sa prijme ešte pred 20. júlom, keď má Grécko splatiť 3,8-miliardovú pôžičku eurobanke.

Reakcia trhov je opatrná

Finančné trhy boli včera najprv pokojné, keďže po predošlých výpredajoch korigovali straty. Kvôli neistote sú obchodníci veľmi opatrní. Po správe, že grécka vláda by prijala úsporné plány veriteľov, vyletelo euro aj niektoré indexy smerom nahor. Nemecký DAX vyskočil o viac ako dve percentá a podobne sa posilnil aj EuroStoxx 50. Euro sa posilnilo mierne oproti doláru, ale následne opäť spadlo na pôvodnú úroveň z predošlého dňa. Výnosy na desaťročných ročných gréckych dlhopisoch stúpli len mierne na 15,5 percenta. "Na trhu je kvôli neistote malá likvidita, preto aj drobné obchody spôsobia veľké výkyvy," vysvetľuje Mario Blaščák, šéfredaktor finančného portálu WBP online.

Jozef Ryník

Finweb, 2.7.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards