Gréci sa zachraňujú, žiadajú miliardy (Finweb)

Vlastná mena môže znamenať aj nástup venezuelského katastrofického scenára, ak sa grécka vláda rozhodne naplno využiť znovuzískanú moc nad tlačiarenskými strojmi, povedal na margo novej gréckej meny 9.7.2015 Martin Vlachynský.

Gréci sa zachraňujú, žiadajú miliardy (Finweb)

Európski lídri pritlačili gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a jeho nového ministra financií Euclida Tsakalotosa k múru. Obaja grécki lídri majú už iba štyri dni na rozťatie uzla neúspešných rokovaní. "Hoci sme mali v minulosti už viacero deadlinov, toto je už naozaj posledná šanca," komentoval aktuálnu situáciu okolo Grécka Donald Tusk, šéf Európskej komisie.

Prvý krok k záchrane urobil Tsipras už včera, keď požiadal o trojročný úver z eurovalu. Medzinárodný menový fond odhadol výšku pomoci, o ktorú Atény žiadajú, na 70 miliárd eur. Atény navyše sľúbili zaviesť niektoré reformy už od začiatku budúceho týždňa. Zatiaľ však stále nie je jasné, o aké reformy pôjde. Práve to je hlavný dôvod aktuálneho sporu s veriteľmi.

Plán B už existuje
Už dnes má Grécko predstaviť detailný plán reforiem, ktorý sa musí pozdávať veľkej trojke veriteľov, ak si Atény majú zachovať euro. Keď Gréci prejdú aj touto skúškou, plán musia odklepnúť cez víkend európski lídri. "Tsipras si možno povie, že zlá dohoda je lepšia ako žiadna, ale bude sa snažiť tlačiť aj na odpis dlhu," tvrdí pre HN Blanka Koleníková, analytička IHS.

Nový grécky plán bude zrejme postavený na základoch minulotýždňového návrhu, i keď asi bude mať aj ďalšie ústupky zo strany Atén, ktoré tlačí čas i prázdne banky. "Gréci nemôžu jednoducho prevziať starý plán a oprášiť ho. Potrebujeme detailné a uveriteľné reformy," uviedol Martin Jäger, hovorca nemeckého ministerstva financií.

Viacerí európski politici už priznali, že sa rokovalo aj o možnom Grexite a že existuje plán B. Ten znamená odrezanie Grécka od hotovosti a nastúpenie jeho cesty von z menovej únie. Aj európski lídri sú však pripravení mierne ustúpiť. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila istú reštrukturalizáciu dlhu, ktorá by mala obsahovať predĺženie jeho splatnosti, zníženie úroku a moratórium na jeho splatnosť.

Znamenalo by to, že Grécko by nemuselo začať splácať dlhy hneď, ale dostalo by odklad. To všetko však len v prípade, ak Tsipras a jeho tím dokážu predložiť rozumný plán reforiem a prijať do konca týždňa záväzky na reformy. Odpis dlhu však Nemecko a väčšina štátov eurozóny stále odmieta. Ostro proti tejto požiadavke Atén vystúpil na utorňajšom summite eurozóny aj premiér Robert Fico.

Čierne scenáre
Ak veriteľom pohár trpezlivosti pretečie a k žiadnej dohode s Tsiprasom nedôjde, Gréci sa už od budúceho týždňa môžu vydať neznámou cestou vlastnej meny. Analytici tvrdia, že Grécku takéto riešenie nemusí pomôcť, keďže jeho dlhy ostanú v eurách. "Navyše v krajine vládnu socialisti, ktorí by práve v prípade vlastnej meny mohli Grécko dostať na lopatky úplne," hovorí pre HN Martin Reguli, analytik nadácie F. A. Hayeka.

Podobný hrozivý scenár v podobe hyperinflácie predpovedá aj Martin Vlachynský, analytik INESS. "Vlastná mena môže znamenať aj nástup venezuelského katastrofického scenára, ak sa grécka vláda rozhodne naplno využiť znovuzískanú moc nad tlačiarenskými strojmi," vysvetľuje.

Tromfy v rukách má Európska centrálna banka, ktorá by po víkende mohla úplne odrezať grécke finančné domy od hotovosti. "Môže to mať neblahé následky na banky, ale netrúfam si povedať, ako rýchlo by k tomu malo dôjsť," dodáva Reguli.
Rozhodujúci bude 20. júl, keď grécke banky majú splatiť splatné dlhopisy v hodnote 3,5 miliardy eur. Ak ich nesplatia, podľa pravidiel eurobanky by sa musel automaticky ukončiť program núdzovej hotovosti.

Jozef Ryník

Finweb, 9.7.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards