Číňania sa o elektrárne zaujímali aj na Slovensku, tamojšia štátna firma rokovala s VÚJE (Sme)

Ako povedal pre Sme 31.7.2015 Martin Vlachynský, z ekonomického hľadiska nie je podstatné posudzovať národnosť investora. Číňania kúpili veľké spoločnosti aj v USA či Kanade. Ak funguje právny štát, investor môže konať len v medziach zákonov danej krajiny, dodal.

Číňania sa o elektrárne zaujímali aj na Slovensku, tamojšia štátna firma rokovala s VÚJE (Sme)

ajvyšších šéfov čínskej štátnej firmy, ktorá dohliada aj na všetky jadrové programy krajiny, menuje tamojší premiér.

BRATISLAVA. Slovenské elektrárne pokrývajú takmer tri štvrtiny spotreby elektriny na Slovensku.

Dvojtretinovú časť v dominantnom výrobcovi, teda aj na trhu, môže získať čínska štátna spoločnosť CNNC. Zaujíma sa o 66-percentný podiel v elektrárňach, ktorý ponúka na predaj talianska spoločnosť Enel.

O čínskom záujme svedčí nielen zber všetkých potrebných informácií o podniku, ale aj stretnutie s ľuďmi zo slovenskej jadrovej spoločnosti VÚJE, ktorej pôvodný názov bol Výskumný ústav jadrových elektrární. "Mali sme s nimi diskusiu o Slovenských elektrárňach. V rokovaniach sme však nepokračovali. Komerčne to nie je pre nás zaujímavá práca," potvrdzuje podpredseda predstavenstva VÚJE Peter Líška.
Bezpečnostné riziká

Oficiálny záujem o podiel v Slovenských elektrárňach Číňania ani Taliani nekomentovali.

Čo vlastne vieme o čínskom záujemcovi? Prezidenta a viceprezidenta štátnej spoločnosti CNNC menuje čínsky premiér. Ide totiž o dôležitú firmu, ktorá dohliada na všetky civilné i vojenské jadrové programy v krajine. Odborníci sa nezhodujú v tom, či by ovládnutie Slovenských elektrární kľúčovým čínskym jadrovým podnikom mohlo byť pre Slovensko bezpečnostnou hrozbu.

Kým bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí o rizikách a hrozbe, keďže Čína nie je v oblasti štátnej bezpečnosti náš zmluvný partner, jeho kolega Ivo Samson možný vstup do Slovenských elektrární za hrozbu nepovažuje.

"Rizikom je, že by sme sa mohli spriahnuť s krajinou, ktorá má deficit demokracie a porušuje ľudské práva," vraví Samson.

K Samsonovi sa pridáva i managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Podľa neho by išlo o izolovanú čínsku investíciu. Problémy však v prípade získania väčšinového podielu v elektrárňach môžu nastať inde - v ázijskej kultúre riadenia firmy.

"Z ekonomického hľadiska nie je podstatné posudzovať národnosť investora. Číňania kúpili veľké spoločnosti aj v USA či Kanade. Ak funguje právny štát, investor môže konať len v medziach zákonov danej krajiny," dodáva analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský.

Ako pre denník SME povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková, svoj podiel predáva Enel, nie štát, a preto sa štát k potenciálnym záujemcom vyjadrovať nebude. Ak to bude prípadne potrebné, slovenská strana bude o svojich postojoch informovať predovšetkým Enel.
V krátkom čase

Enel v týchto dňoch posudzuje všetky ponuky na kúpu jeho balíka akcií. Chce sa rozhodnúť v krátkom čase tak, aby konečnú dohodu o predaji časti podielu uzavrel do konca roka.

V hre o akcie Slovenských elektrární sú momentálne dvaja oficiálni uchádzači - česko-slovenský Energetický a průmyslový holding a konzorcium maďarského štátneho podniku MVM Group so Slovnaftom.

"Počas rokovaní sme zlepšili našu počiatočnú ponuku," povedal šéf Slovnaftu Oszkár Villági pre Reuters bez bližšieho vysvetlenia.

Záujem o ovládnutie elektrární má aj slovenská vláda, ktorá vlastní 34percentný balík elektrární. Hoci pre〜miér Robert Fico opakovane hovoril o záujme zvýšiť podiel štátu v elektrárňach, vláda sa chce rozhodnúť až na základe analýzy, ktorú jej pripraví vysúťažený poradca. Hovorí sa aj o fínskej spoločnosti Fortum. Tá však cez svoju hovorkyňu Helenu Aatinen odkázala, že fámy nekomentuje.

V tejto chvíli je isté len to, že Enel po 31. decembri 2015 Slovenské elektrárne neopustí. V prvom kroku predá len menšiu časť svojho podielu tak, aby nemal majoritu. Rozhodujúci balík sa dostane na trh až po dokončení dostavby jadrovej elektrárne Mochovce.

Marek Poracký

Sme, 31.7.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards