Vratky za plyn sa blížia, SPP už spustil informačnú linku (Hospodárske noviny)

Hospodárske noviny zverejnili 27.11.2015 článok o vratkách za plyn s komentárom Martina Vlachynského. 

Vratky za plyn sa blížia, SPP už spustil informačnú linku (Hospodárske noviny)

 Desať eur takmer do každej domácnosti. Takúto predvolebnú "vychytávku" si prichystal premiér Fico pre Slovákov. Už začiatkom roka sa totiž spustia plynové vratky, ktoré predseda vlády sľuboval v rámci prvého sociálneho balíčka ešte vlani. "Predpokladané náklady sú vo výške 47 miliónov eur. Finančné prostriedky sú vyčlenené na tento účel zo štátneho rozpočtu," potvrdila hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.

Pred voľbami?
Vratky sa podľa infolinky, ktorú včera zriadil SPP, začnú vyplácať v prvých mesiacoch nového roka. Zrejme pred voľbami. "Vratky bude vyplácať ministerstvo hospodárstva v prvých mesiacoch roka 2016 prostredníctvom šekov vyplácaných na poštách," informuje SPP. Podľa hovorcu SPP Michala Holeša sa na štátny podnik obracajú denne desiatky ľudí s otázkami, ako budú vratky fungovať. Podrobnejšie informácie SPP zatiaľ neposkytuje. Rovnako do detailov nezachádza ani rezort hospodárstva. "Niektoré detaily mechanizmu zatiaľ nezverejňujeme," uviedla hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

Kto má právo na vratku?
Na bonus v podobe plynovej vratky má podľa premiéra nárok 1,4 milióna zákazníkov. Budú dvojaké. Pre domácnosti, ktoré využívajú plyn iba na varenie, "vypíše" rezort hospodárstva šek na desať eur. Ten si môžu potom zameniť na pošte. Ide o domácnosti, ktoré spadajú pod tarifu D1. Pre tých, ktorí používajú plyn aj na ohrev vody a na kúrenie, vypočíta ministerstvo vratku ako šesť percent z ich predošlých platieb za plyn. Ide o odberateľov v tarife D2 a D3. Podľa odhadov rezortu hospodárstva im tak môže štát vrátiť jednorazovo až 165 eur.

Veľkí odberatelia, ktorí spadajú pod tarifu D4, majú smolu. Štátna prémia ich na začiatku nového roka nečaká. Vláda peniaze vráti aj odberateľom, ktorí kupujú plyn u iného než dominantného dodávateľa na trhu. Podľa riaditeľa predaja Slovakia Energy Jiřího Koudelu firma víta, že opatrenie vlády nebude zvýhodňovať dominantného dodávateľa na trhu. Priznáva však, že súčasné konanie vlády vzbudzuje u zákazníkov menších dodávateľov zbytočné otázky a neistoty. Podobne sa vyjadrila aj hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. "Chápeme, že pre vládu je cena plynu dôležitá. Avšak na druhej strane každý takýto zásah deformuje trhové prostredie, v ktorom pôsobíme," povedala. HN oslovilo aj ďalších dodávateľov na trhu, do uzávierky však neodpovedali.

Radšej znížiť deficit
Podľa premiéra si vláda môže dovoliť "rozdať" Slovákom milióny na vratkách kvôli zvýšeniu výnosov z SPP. Ten je od júna minulého roka opäť v stopercentnom vlastníctve štátu. Plynové vratky kritizujú ako ekonómovia, tak aj právnik. "Z ekonomického hľadiska mohla vláda zvýšený príjem z dividend energetických podnikov využiť systémovejšie, napríklad na zníženie deficitu alebo ďalšie rozšírenie odpočítateľnej odvodovej položky," kritizuje vládne opatrenie analytik INESS Martin Vlachynský. Podobný pohľad má aj ekonomická poradkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Lívia Vašáková. "Minimálne z pohľadu väčšej transparentnosti v cenotvorbe sú vratky ďalším nesystémovým prvkom v slovenskej energetike," povedala. Práve Európska komisia pritom v súčasnosti presadzuje skôr systémové riešenia energetickej chudoby - napríklad uvoľnením cien na trhu aj pre domácnosti, ktoré v súčasnosti na Slovensku určuje regulátor.

Neprimeraná štátna podpora
Podľa partnera advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliama Karasa vzniká pri plynových vratkách otázka neprimeranej podpory jednej komodity na trhu - a teda plynu. "Štát selektívne podporuje domácnosti, ktoré spotrebúvajú len jeden druh energie a robí tak z verejných prostriedkov," zhodnotil právnik. "Ide o opatrenie, ktoré môže vykazovať rozpor s pravidlami o poskytovaní štátnej pomoci," dodal. Ohradiť sa podľa neho môžu napríklad dodávatelia elektriny, pre ktorých odberateľov vláda podobné opatrenie nenachystala. Podľa oslovených odborníkov to môže mať negatívny dosah aj na hospodársku súťaž na trhu. Zvýhodňuje totiž plyn ako komoditu - rovnako teda aj jeho dodávateľov.

Lucia Vanková
Hospodárske noviny, 27.11.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards