Ceny energií na rok 2016 (TV JOJ)

Martin Vlachynský sa 30.11.2015 vyjadril k cenám elektriky pre TV JOJ. 

Ceny energií na rok 2016 (TV JOJ)

Prepis: 

Lucia Barmošová, moderátorka:
"Blíži a koniec roka a to znamená, že nás čaká aj správa o tom, koľko budeme platiť na budúci rok za elektrinu, plyn, či vodu."
Ľuboš Sarnovský, moderátor:
"Ceny určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a Slovákov by mohli nové správy celkom potešiť."
Daniel Levický Archleb, redaktor:
"Šéf úradu pre reguláciu sieťových odvetví má pre Slovákov dobré správy. Ceny elektriny a plynu pre domácnosti budú na budúci rok o niečo nižšie."
Jozef Holjenčík, predseda ÚRSO:
"Priemerná maximálna cena elektriny pre domácnosti na Slovensku poklesne od prvého prvý roku 2016 o viac ako jedno percento."
Martin Vlachynský, analytik INESS:
"Je to minimálne očakávateľná správa. Ceny elektriny klesajú na trhoch už niekoľko rokov. Podobne ceny plynu, dá sa povedať, že sú skôr na nižších úrovniach oproti minulosti."

Daniel Levický Archleb:
"Čo to presne znamená pre slovenské peňaženky?" Jozef Holjenčík:
"Domácnosť napríklad v tarife D1 ušetrí priemerne tri eurá, v tarife D2 ušetrí ročne priemerne asi osem eur, v tarife D5 to je sadzba pre vykurovanie, ročne ušetrí priemerne okolo päťdesiat eur. Čo sa týka plynu.
V tarife D1 zhruba euro, v tarife D2, to sú odberatelia, ktorí pripravujú na plyne teplú vodu, to bude asi šestnásť a pol eura a v tarife D3, to sú odberatelia, ktorí aj vykurujú zemným plynom, okolo štyridsať eur."
Daniel Levický Archleb:
"Analytik však tvrdí, že namiesto centových šetrení by bolo lepšie uvoľniť ceny."
Martin Vlachynský:
"Ľudia sa môžu rozhodnúť, kto im ponúkne lepšie podmienky. Nákup elektriny v podstate je to isté ako nákup topánok alebo nákup rohlíkov."
Daniel Levický Archleb:
"Dodávatelia by vraj potom mohli prinášať inovatívne produkty."
Martin Vlachynský:
"Vo svete populárna technológia smart metrov, to znamená inteligentných meracích hodín, ktoré zapínajú a vypínajú spotrebiče podľa ceny elektriny, na Slovensku prakticky nie je možné aplikovať, pretože regulátor neumožňuje nejakú voľnú tvorbu tarifov."

Daniel Levický Archleb:
"Žiadna z vodárenských spoločností nepožiadala o zmenu cenového rozhodnutia. To znamená, že za vodu budeme platiť v roku 2016 rovnako ako tento rok."
Jozef Holjenčík:
"Priemerné vodné a stočné pre slovenského odberateľa je jedna celá deväťstodeväťdesiatosem tisícin eura za meter kubický."
Daniel Levický Archleb:
"Obavy z toho, že nám Rusi uzavrú plyn, nás vraj momentálne nemusia trápiť."
Martin Vlachynský:
"Dá sa reagovať aj na takúto situáciu. Tie možnosti v Európe sa od toho posledného zavretia kohútikov pred niekoľkými rokmi troška zmenili, už sú tu možnosti rôznych reverzných dodávok zo západných štátov, obchádzanie krajín, v ktorých sú problémy a podobne."

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards