Firmy majú drahú elektrinu, Slovalco vďaka vláde šetrí (Sme)

30.11.2015 uverejnilo Sme článok o stanovení stropu na poplatky do Národného jadrového fondu s vyjadrením Martina Vlachynského. 

Firmy majú drahú elektrinu, Slovalco vďaka vláde šetrí  (Sme)

Vláda stanovila strop na poplatky do Národného jadrového fondu. Slovalco tak výrazne ušetrí.

Sľub premiéra Roberta Fica zo Smeru spred dvoch rokov sa dodnes nenaplnil. "Ak sa naplnia všetky predsavzatia, ktoré úrad (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví - pozn. red.) má, môžeme očakávať pomerne výrazné zníženie cien elektriny pre podnikateľský sektor," hovoril vtedy Fico.
Priemyselný sektor, teda veľké firmy sa aj dnes sťažujú na vysoké ceny elektriny. Začiatkom roka Americká obchodná komora dokonca poslala Ficovi list so žiadosťou, aby tento problém riešil.
Žiadosť o stretnutie vtedy zamietol. Aj Brusel začiatkom tohto roka poukázal na to, že priemysel na Slovensku je znevýhodnený vysokými cenami elektriny.

Kritiku odmieta
"Za príčinu považuje Európska komisia najmä podporu obnoviteľných zdrojov energie a lignitu (hnedé uhlie - pozn. red.) a vysoké prenosové a distribučné poplatky," napísala v liste Ficovi Americká obchodná komora.
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví kritiku odmieta. Jeho predseda Jozef Holjenčík hovorí, že ceny elektriny pre priemysel úrad nereguluje a sú dlhodobo pod priemernými cenami Európskej únie.

"V našej kompetencii sú napríklad sieťové poplatky." Aj tie podľa neho stále klesajú.
Firmy však okrem týchto poplatkov platia aj poplatky do Národného jadrového fondu. Cena je 3,21 eura za megawatthodinu.
Začiatkom minulého roka vláda nariadením stanovila na poplatky do tohto fondu strop dva milióny eur.
Najviac pomôže Slovalcu, ktoré vyrába v Žiari nad Hronom hliník. Menšinový podiel vo firme má finančná skupina Penta.
"Nemožno vylúčiť, že časom dosiahnu viaceré podniky vykonávajúce činnosť na Slovensku takú výšku odvodu do fondu, ktorá by umožnila uplatnenie maximálnej výšky odvodu," povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.
Slovalco v minulosti platilo do fondu sedem miliónov eur ročne. V stanovisku píše, že spotrebuje až desatinu produkcie elektriny, čo je najviac zo všetkých firiem na Slovensku.

Za dôležitejšie ako vládny nápad však považuje dlhodobé, stabilné a udržateľné riešenie, ktoré spočíva v predvídateľnom nastavení prenosových poplatkov za elektrickú energiu.

Ďalšie firmy
Analytik INESS Martin Vlachynský hovorí, že strop sa týka aj U. S. Steelu a teoreticky niekedy aj OFZ Istebné a NCHZ Nováky.

U. S. Steel nekomentoval, akú výšku poplatku do fondu platí.
Skupina Penta je finančným partnerom spoločnosti NAMAV, ktorá je 45-percentným akcionárom spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka Sme

Marek Poracký
Sme, 30.11.2015

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards