Ukrajina chce viac peňazí za tranzit plynu do Európy, cena plynu však stúpnuť nemusí (Sme)

Martin Vlachynský komentoval 19.1.2016  pre SME, ako môže konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou ovplyvniť tranzit plynu cez Slovensko

Ukrajina chce viac peňazí za tranzit plynu do Európy, cena plynu však stúpnuť nemusí (Sme)

Ceny plynu na svetových trhoch momentálne klesajú pod 15 eur za megawatthodinu. Pre domácnosti by v tomto roku mohol ešte viac klesnúť.

 Poplatky za tranzit plynu cez Ukrajinu do Európskej únie sa môžu zvýšiť. Ukrajinský NaftoGaz plánuje v najbližších dňoch zatlačiť na ruský Gazprom.
"Naftogaz sa zaväzuje stretnúť s Gazpromom a diskutovať o tarifách pre prepravu zemného plynu do konca januára, aby sme sa dohodli na nových poplatkoch za jeho prepravu," citovala agentúra Bloomberg šéfa Naftogazu Andreja Koboleva.

Ako sa nás to dotkne
Snahy Ukrajincov pritom nemusia byť jednoducho dosiahnuteľné. Aktuálna rusko-ukrajinská zmluva medzi Ruskom a Ukrajinou končí v roku 2019, pričom ruský minister energetiky Alexander Novak už skôr konštatoval, že Moskva nechce predlžovať zmluvu s Kyjevom na základe nevýhodných podmienok.
Na zvyšovanie poplatkov za prepravu plynu do Európskej únie tak bude treba dohodu oboch strán. S takýmto variantom zrejme Gazprom nebude súhlasiť. Ako hovorí analytik portáluenergieprevas.sk Jozef Badida prípadné zdražovanie bude mať negatívny dopad predovšetkým na ruský Gazprom.

Dôvodom podľa neho môže byť otáznik nad prenesením prípadných vyšších nákladov na svojich zákazníkov pre vyostrenú konkurenciu a nízku spotrebe plynu v Európe.

Aktuálna zmluva o preprave plynu stanovuje sumu vo výške 2,70 dolára za tisíc metrov kubických plynu na sto kilometrov. O akú sumu by teda poplatky mohli v budúcnosti ísť hore, nie je jasné. V minulosti Ukrajinci navrhovali zvýšenie poplatku na hodnotu 5 dolárov za tisíc metrov kubických na sto kilometrov. Poplatok by však mohol byť ešte vyšší. Nemecká agentúra DPA začiatkom týždňa informovala, že cena by sa mohla vyšplhať až k ôsmim dolárom.
"Spoločnosť Eustream nekomentuje cenové zámery iných tranzitných prepravcov zemného plynu," povedal hovorca spoločnosti eustream Gabriel Beer.

Dlhodobý kontrakt
"Cenové podmienky prepravy plynu na Slovensko sú obsahom dlhodobého kontraktu medzi Gazprom Export a Slovenským plynárenským priemyslom, ktorý obsahuje aj príslušný cenový vzorec," vraví analytička energy analytics Veronika Sepová. Kontrakt medzi štátnym SPP a ruským Gazpromom o dodávkach plynu končí o 12 rokov, teda v roku 2028.
Sepová vysvetľuje, že ceny zemného plynu pre domácnosti pre domácnosti na Slovensku podliehajú regulácii. Dodáva, že dopad zvýšenia tranzitných poplatkov na cenu plynu pre domácnosti bude závisieť od reakcie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Viacerí ďalší analytici majú na vec jasný názor.
"Preprava plynu nemá výrazný vplyv na koncovú cenu plynu a preto slovenske domácnosti, respektíve priemysel by túto zmenu pocítiť nemali," konštatuje Badida.
Podobný názor má i Vlachynský. Podľa neho to, že Ukrajina chce zvýšiť ceny za prepravu plynu do Európy nie je pre spotrebiteľov zásadná.

Dodáva, že tých by mohla skôr zajímať rigidná cenová regulácia na trhu s plynom na Slovensku, ktorá neumožňuje plne čerpať výhody liberalizácie a zlepšujúceho sa fyzického prepojenia potrubí. V regulácii cien energií sa má pokračovať i naďalej.

Ceny plynu na svetových trhoch momentálne klesajú pod 15 eur za megawatthodinu. Práve z toho dôvodu by mohol plyn pre domácnosti v tomto roku ešte viac klesnúť.

Plyn domácnostiam klesá
Začiatkom roka domácnostiam ceny plynu klesli v priemere skoro o 3,6 percenta. V septembri sa znižovali v priemere takmer o štyri percentá a na začiatku minulého roka klesli v priemere o niečo viac ako jedno percento. Navyše domácnosti dostanú aj vratky za plyn. Ich výška sa bude pohybovať od 10 do 145 eur.

Úvahy o zvyšovaní poplatkov za prepravu plynu však môžu mať aj iný rozmer.
Analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský hovorí, že takéto prekáračky medzi Ruskom a Ukrajinou môžu viesť k poklesu prepraveného plynu cez Slovensko. Vlachynský dodáva, že status monopolistu nikdy nie je večný a pološtátna firma bude potrebovať kvalitné strategické vedenie a silných partnerov, aby sa v budúcnosti s touto situáciou v budúcnosti dokázala popasovať.

Eustream dnes pripravuje nový plynovod eastring, ktorý by mal prepojiť Slovensko s juhovýchodnou Európou. Okrem toho pripravuje aj prepojenie plynu zo Slovenska na Poľsko. Obe tieto trasy po dokončení môžu slovenskému Eustreamu zabezpečiť príjmy ako aj energetickú bezpečnosť.

Marek Poracký
Sme, 19.1.2016

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards