Amerika rozhodla i o našich eurách (HN)

 Martin Vlachynský komentoval avizované protekcionistické opatrenia Donalda Trumpa pre HN dňa 11.11.2016

Amerika rozhodla i o našich eurách (HN)

 Aj jeden krok amerického prezidenta dokáže výrazne ovplyvniť ekonomiku našej krajiny. Donald Trump môže Slovensku pomôcť, ale tiež ho zbaviť niekoľkých firiem či obmedziť export.

Problémom zmena kurzu
Hneď po zverejnení volebných výsledkov americký dolár oproti euru klesol. Pokračovanie tohto stavu by viditeľne pocítili mnohé slovenské firmy. "Ak by sa dolár oproti euru výrazne oslabil, určite by európskym exportérom skomplikoval život," tvrdí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Tovar slovenských firiem by sa stal pre Američanov drahším. "Viedlo by to k poklesu exportnej výkonnosti, najmä v automobilovom sektore," dodáva portfóliový manažér Wealth Effect Managementu Martin Vozár. Naopak, využiť situáciu by mohli tí, čo z USA niečo dovážajú.

Vďaka slabšiemu doláru by sme však menej vynakladali na ropu a plyn. Slovensko totiž platí za tieto suroviny Rusku v dolároch. Podľa Vozára by sa tak vykompenzovala strata za exportný výpadok a jeho vplyv na rast slovenského HDP. "Osobne sa však domnievam, že dolár sa bude skôr posilňovať," hovorí riaditeľ Saxo Bank Pavol Drahotský. V tom prípade by boli nerastné suroviny pre Slovákov drahšie, no firmy by sa mohli tešiť z vyššieho exportu na americký trh. Výsledky budú závisieť od krokov nového prezidenta, na ktoré trhy netrpezlivo čakajú.

Clá na vývoz
Exportéri majú aj ďalší dôvod na obavy. Donald Trump niekoľkokrát avizoval, že bude uprednostňovať domácu produkciu pred dovozom od zahraničnej konkurencie. Voči niektorým trhom plánuje zaviesť vyššie clo. Spomenul najmä Čínu a Mexiko, no nie je vylúčené, že Trumpovo prehodnotenie colnej politiky môže zasiahnuť aj Slovensko. "V roku 2015 sme do USA vyviezli tovar a služby za 1,5 miliardy eur," hovorí analytik INESS Martin Vlachynský. Napríklad pre bratislavský Volkswagen sú Spojené štáty druhou najdôležitejšou krajinou v rámci exportu.

Trump odmieta podpísanie zmluvy TTIP. Slovensko, ktoré je proexportne orientované, by podľa niektorých analytikov z tejto dohody profitovalo, keďže by sa odbúrala časť obchodných bariér. No z Trumpových slov vychádza, že k tomu nedôjde. Mnohí odborníci však berú jeho silné vyjadrenia s rezervou. "Ani obrovská krajina s veľkým vnútorným trhom si nemôže dovoliť uzatvoriť sa pred obchodom do seba, ako bolestne zistila napríklad Čína v 50. až 70. rokoch," dodáva Vlachynský.

Lepší vzťah s Ruskom pomôže
Donald Trump i Vladimir Putin neskrývajú vzájomné sympatie. "Keby USA vychádzali s Ruskom, nebolo by to zlé," povedal Trump v jednej predvolebnej diskusii. Aj Putin očakáva od novozvoleného prezidenta zlepšenie vzťahov medzi Kremľom a Bielym domom. Na Rusko sú kvôli anexii Krymu uvalené sankcie, ktoré v kombinácii s nízkou cenou ropy spôsobili, že mnohým firmám rapídne klesol export na tamojší trh. Známym prípadom na Slovensku je automobilka Kia, ktorá do Ruska posielala 20 percent svojich automobilov. V tomto roku to je už len sedem percent. Trápili sa aj dovozcovia. "Keď prepuklo embargo, museli sme zaistiť niektoré suroviny z iných lokalít. A tie suroviny z nich boli drahšie," potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti Duslo Peter Bláha. Trump by sa podľa doterajších vyjadrení snažil o zmiernenie sankcií. Napravenie vzťahov by mnohým firmám pomohlo - či už v znížení nákladov alebo v raste exportu. Aj keď pre Ukrajinu by to bolo ako otočenie sa jej chrbtom.

Firmy môžu odísť
Nižšia korporátna daň v USA je ďalším z Trumpových sľubov. Cieľom je prilákať domov niektoré americké spoločnosti. "Tieto spoločnosti totiž kvôli nižšiemu daňovému zaťaženiu vykazujú a zdaňujú svoje zisky v Európskej únii," hovorí analytik Capital Markets Ladislav Popovič. Slovensko by tak podľa neho mohlo prísť o časť ziskov. Predovšetkým zo spoločností v technologickom sektore, kde pôsobia napríklad spoločnosti IBM, AT&T, HP či Johnson Controls. Na Slovensku pôsobí dokopy 120 amerických firiem vrátane košickej U.S. Steel.
Zníženie korporátnych daní v Spojených štátoch by sa u nás mohlo prejaviť aj pozitívne. Firmy by mali viac prostriedkov na svoje investície a rozširovanie, napríklad aj na Slovensku. Popovič však tvrdí, že Trumpov plán má mnoho dier. Niektorí analytici považujú zníženie daní, aké Trump avizuje, za prehnané, obzvlášť, ak je deficit amerického rozpočtu vysoký.

Viac peňazí do armády
Slovensko vydalo na obranu v minulom roku 1,14 percenta z hrubého domáceho produktu. Podľa záväzku by sme však ako členská krajina NATO mali mať tieto výdavky na úrovni aspoň dvoch percent. Trump vyhlásil, že kto stanovenú hranicu nesplní, nemôže očakávať pomoc USA v prípade konfliktu. Taktiež dodal, že ak európske krajiny záväzok nesplnia, Spojené štáty svoju prítomnosť zo starého kontinentu stiahnu. Ak by Trump na svojich slovách trval, Slovensko by sa zrejme v rámci udržania spolupráce pokúsilo zvýšiť svoje výdavky na armádu. Ťažiť by z toho mohli napríklad zbrojárske spoločnosti. "Na Slovensku sa vyrábajú napríklad delostrelecké systémy či bojové vozidlá. Dopyt po nich by sa mohol mierne zvýšiť," hovorí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

František Kekely
Hospodárske noviny, 11.11.2016

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards