Trumpovou prioritou sú nižšie dane (HN)

Radovan Ďurana hodnotil čast programu Donalda Trumpa pre Hospodárske noviny dňa 18.11.2016

Trumpovou prioritou sú nižšie dane (HN)

 Zmes liberalizmu, populizmu, protekcionizmu. Tak experti označujú ekonomický program, ktorý postupne odhaľuje budúci americký prezident Donald Trump. Tento mix môže fungovať, ale nie do bodky, tvrdia analytici, ktorí v ňom vidia aj isté riziká.

HN vám ponúkajú základné body Trumpovho ekonomického programu.

1.Zníženie daní a byrokracie
Najpozitívnejšie hodnotia odborníci Trumpov zámer znížiť a zjednodušiť dane. Firmám ich plánuje zosekať z 38 na 15 percent, čím chce biznismenov motivovať, aby neutekali za hranice a dávali prácu ľuďom doma.
Úľavy by mali dostať aj bežní Američania. Tí nízkopríjmoví s ročným príjmom do 25-tisíc dolárov by neplatili žiadnu daň. Jednoduchšie dane a odpočítateľné položky by uľahčili život aj strednej vrstve a bohatým.
Kritici však tvrdia, že ušetria najmä bohatí ľudia a nižšie dane zvýšia deficit štátneho rozpočtu. "Deficit môže vzniknúť, ale predpokladom je nahradiť pokles daňových príjmov na hlavu zvýšením počtu daňových subjektov cez tvorbu nových pracovných miest," vysvetľuje Trumpovú logiku Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank.

2.Skresanie byrokracie a regulácie
Trump má v pláne znížiť deficit cez zosekanie štátnej byrokracie a regulácie. "Viem si predstaviť, že aj napriek znižovaniu daní bude vedieť vykryť deficit cez znižovanie výdavkov, možno aj rušením pracovných miest v administratíve," hovorí Martin Reguli, analytik nadácie F.A Hayeka.
Znižovanie regulačných opatrení vidí pozitívne aj Radovan Ďurana, analytik INESS. "Zavedenie pravidla rušenia regulácií za každú novú by si mohli osvojiť aj európski politici," dodáva.

3. Zvýšenie zamestnanosti
Donald Trump sľuboval, že dokáže v prípade svojho znovuzvolenia dokáže za osem rokov vytvoriť až 25 miliónov nových pracovných miest. Pre porovnanie - dosluhujúci prezident Barack Obama za osem rokov svojej vlády vytvoril len 10 miliónov pozícií, ale v pokrízovom čase.
Nové miesta by mohli vznikať napríklad v energetike, kde chce Trump uvoľniť environmentálne reštrikcie na novú ťažbu a potrubia. Nové miesta by mali vzniknúť aj tým, že z trhu zmiznú nelegálni migranti najmä z Mexika.

4. Obmedzenie zahraničného obchodu
Trump dookola opakuje, že prehodnotí staré aj nové obchodné dohody s Mexikom, s Čínou či s Európskou Úniou. Tiež by chcel zaviesť dovozné clá najmä na čínsky tovar, ktorý podľa neho ničí domáci priemysel. Ekonómovia tvrdia, že takéto kroky by viedli k protiopatreniam a k colnej vojne. Tá by poškodila aj amerických vývozcov.

5. Reforma zdravotníctva
Budúci prezident sľúbil aj úplne prekopať alebo zrušiť reformu zdravotného poistenia, ktorú presadil jeho predchodca Barack Obama. Namiesto dobrovoľného poistenia majú teraz Američania povinnosť za zdravotne poistiť. To podľa analytikov zbytočne zaťažilo rozpočty bežných Američanov.

"Zásadná reforma Obamacare, by bolo možné považovať za pozitívnu, pretože zaťažuje strednú triedu a aj jej fiasko pomohlo Trumpovi do Bieleho domu," myslí si Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm finančnej skupiny Roklen. Trump však po voľbách naznačil, že niektoré prvky Obamacare v platnosti ponechá.

Hospodárske noviny, 18.11.2016

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards