ÚRSO bol aj bude nezávislý, odkázal Holjenčík po stretnutí s prezidentom (Energia.sk)

Martin Vlachynský sa 8.2.2017 vyjadril pre portál Energia.sk k potencionálnej nezávislosti kandidáta na nového šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

ÚRSO bol aj bude nezávislý, odkázal Holjenčík po stretnutí s prezidentom (Energia.sk)

 Jozef Holjenčík od dnešného dňa nie je šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Hoci to protokol vyslovene nevyžaduje, po včerajšom zaslaní abdikačného listu požiadal o stretnutie s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Po jeho skončení iba stručne povedal, že úrad bol aj bude nezávislý a ďalším otázkam novinárov sa vyhol.

„Všetko, čo bolo treba povedať, bolo povedané,“ poznamenal Jozef Holjenčík. „Prezident Andrej Kiska prijal predsedu ÚRSO na vlastnú žiadosť, vypočul si dôvody jeho abdikácie a vyjadril sklamanie zo vzniknutej situácie,“ uviedol pre TASR Roman Krpelan z kancelárie prezidenta.

Po abdikácii zanikla Holjenčíkovi aj funkcia predsedu Regulačnej rady. Šéfa ÚRSO zastupuje v rozsahu jeho práv a povinností podpredseda úradu, ktorým je Miroslav Čelinský, okrem presne vymedzených práv a povinností predsedu Regulačnej rady.

Kandidátov na nového šéfa ÚRSO vyberá vláda a schvaľuje prezident. Minister hospodárstva Peter Žiga avizoval, že výber odborníkov na tento post nebude predmetom politického kupčenia. Žiadne konkrétne mená ale zatiaľ nie sú známe. Podľa premiéra Roberta Fica bude obsadenie postu predsedu ÚRSO témou najbližšej koaličnej rady v utorok (14. 2.). „Verím, že dohoda bude pomerne rýchlo dosiahnutá. Kvalifikačné predpoklady na post predsedu úradu sú veľmi náročné. Môže to byť aj časovo náročné,“ zdôraznil dnes podvečer po rokovaní zástupcov vládnej trojky.

„Súčasná situácia, keď premiér otvorene nariaďuje, ako majú vyzerať nové distribučné tarify, mi nedáva moc nádeje na nezávislého kandidáta,“ povedal pre náš portál Martin Vlachynský, analytik inštitútu INESS.

Energia.sk
Energia.sk, 8.2.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards