Vláda oslabí Kisku, šéfa regulačného úradu si vymenuje sama (Sme)

 Martin Vlachynský sa 15.3.2017 vyjadril pre denník Sme k odstráneniu prezidenta z procesu voľby šefa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

Vláda oslabí Kisku, šéfa regulačného úradu si vymenuje sama  (Sme)

 Po kauze vysokých cien energií vláda mení pravidlá. Do praxe majú vstúpiť začiatkom júna.

BRATISLAVA. Prezident bude mať pri regulácii energií slabšie slovo ako v minulosti.

Kabinet Roberta Fica (Smer) mu totiž zoberie časť z právomocí. Kým Jozefa Holjenčíka vymenoval za šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ešte prezident Ivan Gašparovič, jeho nástupcu už neodobrí prezident Andrej Kiska, ale vláda, ktorá ho aj sama navrhne.

Holjenčík sa vzdal stoličky šéfa regulačného úradu pre kauzu nadmerne vysokých cien energií.

V stredu popoludní oklieštenie týchto prezidentských právomocí oznámil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer). Na nich sa dohodlo vedenie troch koaličných strán, teda Smeru, SNS a Mosta-Hídu.

Vláda prezidentovi prenechá vymenovanie šéfa Regulačnej rady, ktorého po novom odčlení od šéfa regulačného úradu. Zmien v regulovaní energií bude viac a majú vstúpiť do praxe začiatkom júna.

Denník SME prináša tie najzásadnejšie zmeny.

1. Vymenovanie šéfa regulačného úradu

"V praxi sa ukázalo, že najväčšiu politickú zodpovednosť za kroky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví nesie vláda. Je preto logické, aby niesla zodpovednosť aj za jeho vymenovanie," zdôvodnil v stredu minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

Odstránenie dodatočnej kontroly prezidenta z procesu vzhľadom na historické skúsenosti však nemusí byť podľa analytika INESS Martina Vlachynského najlepším krokom. "Regulácia by mala byť tvorená podľa univerzálnych pravidiel nezávislých od politiky," dodáva.

Po novom však už šéf regulačného úradu nemá byť zároveň aj šéfom Regulačnej rady. Doteraz na oboch týchto stoličkách sedel Jozef Holjenčík.

Nového šéfa Regulačnej rady bude vymenúvať prezident spomedzi šiestich členov rady, teda odvolacieho orgánu. Tých vymenuje prezident na návrh parlamentu a vlády.

"Šéf rady bude mať silnejší mandát vzhľadom na to, že bude vymenovaný prezidentom. Reálna sila však bude spočívať v kompetencii pri riadení," myslí si partner advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliam Karas.

K zmenám sa prezident Andrej Kiska nevyjadril, kedže ich ešte nepozná.

2. Kto je členom rady

Regulačná rada, z ktorej má vzísť šéf Regulačnej rady, má šesť členov. Z toho až štyria boli vymenovaní počas jednofarebnej vlády Smeru.

Dvom, ktorí boli členmi rady od roku 2011, teda nastúpili počas vlády Ivety Radičovej, koncom roka uplynie funkčné obdobie a vládna koalícia navrhne nových.

Rada rozhoduje napríklad o odvolaniach rozhodnutí regulačného úradu či navrhuje novú regulačnú politiku.

3. Štát získa silnejšie postavenie

Po novom získa silnejšie postavenie aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa súčasťou cenových konaní, o ktorých rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Rezort hospodárstva sa bude vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za teplo, plyn a elektrinu. Okrem neho bude súčasťou cenových konaní aj ministerstvo životného prostredia. To sa bude vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za vodu.

Túto požiadavku po vypuknutí kauzy vysokých cien energií predniesol šéf koaličnej SNS Andrej Danko, ktorý je zároveň predsedom parlamentu.

"Ministerstvo v rámci cenového konania bude môcť vzniesť pripomienky," hovorí Žiga. Dodáva, že v prípade ak úrad odmietne akceptovať ministerské pripomienky, bude ich musieť zverejniť.

Štát prestal byť súčasťou cenových konaní po tom, čo mu to nakázala Európska komisia. Chcela docieliť, aby regulačné úrady, teda Úrad pre reguláciu sieťových odvetvi, boli viac nezávislé. Odvtedy je slovenský regulačný úrad podľa zákona nezávislých orgánom.

Vstupovanie ministerstiev do procesu cenovej regulácie nebude porušovať európske smernice, tvrdí Žiga.

Odborníci však o tom až takí presvedčení nie sú.

"Žaloba z Európskej komisie sa nedá vylúčiť. Bolo to súčasťou európskej smernice, ktorej cieľom bola väčšia liberalizácia trhu," hovorí exminister hospodárstva Juraj Miškov. Stanovisko Európskej komisie sa do uzávierky získať nepodarilo.

4. Rýchly spád

Vláda by o zákone mala rozhodovať koncom marca, parlament ešte na aktuálnej schôdzi v skrátenom konaní. Na pripomienky tak bude mať odborná verejnosť len niekoľko týždňov.

"Chceli sme sa vyhnúť možným komplikáciám, ako aj alternatíve, že by pán prezident zákon nepodpísal," vyhlásil Žiga.

Zamestnávateľské zväzy, ktoré sa chceli na zmenách podieľať, začiatkom marca zvolali tlačovú konferenciu, aby upozornili, že zákon, ktorý nestihnú odborníci spripomienkovať, môže priniesť viac problémov.

Marek Poracký
Sme, 15.3.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards