Búranie (SME)

Dňa 22.7. 2012 vyšiel Jurajovi Karpišovi z INESS autorský článok v denníku SME na tému monetárna politika v Európskej únii.

Búranie (SME)

Monetárna politika neprirodzene lacných úverov pomýlila investorov a nafúkla v európskej periférii obrovské bubliny. Počas desiatich rokov najväčšieho stavebného boomu bolo v írsku, krajine s 4,5 miliónmi obyvateľov, postavených 553 000 domov a bytových jednotiek.

Stavebný sektor tam rástol dvakrát rýchlejšie ako vo zvyšku Európy. Dnes, po 50% prepade cien nehnuteľností, je v Írsku 294 000 domov a bytov prázdnych. Neobývané, v mnohých prípadoch nedokončené štvrte duchov postupne pustnú. V snahe odstrániť tieto chybné investičné rozhodnutia a vrátiť pôdu produktívnejšiemu farmárčeniu začali Íri s ich búraním. V prvom kole má byť so zemou zrovnaných 128 developerských projektov.

V čase, keď sa výsledky poslednej monetárnej expanzie stretávajú v Írsku s buldozérom, vrcholí v Európe diskusia, ako rozbehnúť tú ďalšiu. Vytvorenie bilióna nových eur formou neobmedzených úverov komerčným bankám nepomohlo. Vystrašené banky ich namiesto multiplikovania na úvery ekonomike napchali pod vankúš. Uložili ich na účtoch v ECB, kde za ne dostávali 0,25%.

Vyduriť nové eurá z bánk sa nepodarilo ani znížením úroku na 0%. Vklady bánk v ECB síce zo dňa na deň klesli o vyše 400 mld. eur (z 800), no tieto peniaze iba preskočili na iný účet v ECB. Ak nefunguje 0%, treba skúsiť penalizáciu. Na spadnutie je zavedenie negatívneho úroku - poplatku za to, že banka drží nadbytočné rezervy v ECB. No aj tomu sa dá vyhnúť.

Stačí, aby si banky týchto „nadbytočných“ 800 mld. vybrali v hotovosti. Skolabovali by však tlačiarne (v celej eurozóne je v obehu 900 mld. eur) a na držanie takej kopy bankoviek by si museli banky vybudovať špeciálne priestory.

No ak štát a jeho centrálna banka monetárnu expanziu naozaj chcú, tak ju nakoniec aj dostanú. Banky sa dajú ľahko obísť a novo vytvorené eurá môžu napríklad cestou bankovej licencie pre ESM a jeho úverov tiecť rovno napríklad na platy stoviek zamestnancov novozriadeného štátneho podniku na privatizáciu 4 gréckych boeingov.

Nárast množstva peňazí teda možno napriek počiatočným neúspechom realisticky očakávať a otvorená zostáva len otázka, následky akej bubliny budeme odstraňovať za 10 rokov.

Juraj Karpiš, analytik INESS

SME, 22.7. 2012

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards