Skutočné šetrenie ekonomiku nedusí (Finweb)

Ekonomický portál Hospodárskych novín Finweb zverejnil dňa 7.4.2013 komentár Martina Vlachynského z INESS.

Skutočné šetrenie ekonomiku nedusí (Finweb)

Čím menej prostriedkov štát vyplytvá, tým viac ostane v rukách firiem a spotrebiteľov.
Čísla nezamestnanosti v Európe nie sú vôbec priaznivé. V EÚ dosiahla vo februári 2013 miera nezamestnanosti 10,9% a v eurozóne dokonca 12%.
To predstavuje medziročný nárast o 0,7 percenta, respektíve o 1,1%. Napriek tomu sa našli členské štáty, v ktorých bol trend opačný. Najväčší pokles nezamestnanosti v celej Európskej únii zaznamenalo Lotyšsko, kde medziročne poklesla nezamestnanosť o 1,3% z 15,6% na 14,3%. Najväčší pokles nezamestnanosti v rámci eurozóny (a druhý najväčší v rámci EÚ) dosiahla ďalšia baltská krajina, Estónsko. Tam nezamestnanosť klesla o 0,9pb z 10,8% na 9,9%.
Napriek tvrdeniam viacerých európskych politických predstaviteľov, skutočné šetrenie, postavené na výdavkových škrtoch a nie na zvyšovaní daní, nedusí ekonomiku. Naopak, čím menej prostriedkov štát vyplytvá, tým viac ostane v rukách podnikateľov a spotrebiteľov.
Zároveň sa ukazuje, že ani malinké krajiny sa nemusia donekonečna vyhovárať na krízu v EÚ a ďalšie externé okolnosti, ale aspoň v istej miere môžu chytiť ekonomický osud do vlastných rúk.
 

Martin Vlachynský
Finweb, 7.4.2013
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards