Richter dá firmám lacnejších ľudí (Hospodárske noviny)

Ako povedal pre Hospodárske noviny dňa 24.5.2013 Ján Dinga z INESS, úľava na odvodoch by jednoznačne pomohla zvýšiť zamestnanosť.

Richter dá firmám lacnejších ľudí (Hospodárske noviny)

Štát odpustí podnikateľom časť odvodov za nových zamestnancov. Ušetria tým stovky eur.

Firma sa rozhodne prijať dlhodobo nezamestnaného. Pritom za neho musí zaplatiť dane a odvody ako za ostatných zamestnancov. Vďaka novému plánu ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) však bude zamestnávanie takýchto ľudí lacnejšie. Podniky by mohli totiž dostať až 120 eur, ak dajú prácu človeku, ktorý bol na úrade práce dlhšie ako jeden rok. „Za vytvorenie pracovného miesta dostanú na dvanásť mesiacov odvodovú úľavu,“ povedal pre HN Richter.

Štát tak bude platiť odvody za zamestnávateľa, ale len z minimálnej mzdy. Tá je v súčasnosti 337 eur. Úľavu by pritom firmy mali dostať už do konca tohto roka.

Krátkodobý účinok
Na rozdiel od iných projektov z Richterovej dielne, pri tomto nebudú musieť firmy istý čas garantovať udržanie pracovného miesta. Ak sa teda firma rozhodne po štyroch mesiacoch pracovníka prepustiť, môže tak urobiť. A štát za ňu zaplatí odvody za štyri mesiace. „Musí ísť však o novovzniknuté miesta a podnik nesmie rok pred zapojením sa do projektu prepúšťať ľudí,“ vysvetlil hovorca rezortu práce Michal Stuška. Peniaze dostane Richter zo štátneho rozpočtu. Na ministerstve financií si už vyrokoval výnimku.
Odborníci hodnotia nápad pozitívne. Tvrdia, že časť dlhodobo nezamestnaných sa tak určite dostane späť do práce. „Úľava na odvodoch by jednoznačne pomohla zvýšiť zamestnanosť,“ hovorí Ján Dinga z Iness.

Možnosť zrušiť kedykoľvek pracovné miesto sa mu však nepozdáva, pretože opatrenie tak stratí dlhodobý účinok. Šéf personálnej agentúry McRoy Group Luboš Sirota vidí hrozbu aj v možnom častom prijímaní a prepúšťaní zamestnancov. „Môže sa totiž stať, že firma nahradí jedného výkonného zamestnanca viacerými menej výkonnými,“ dodal Sirota.

Bez pracovných návykov
O odvodovú úľavu budú mať podľa zamestnávateľov záujem skôr tí, ktorí zamestnávajú nízkokvalifikovaných ľudí. Napríklad poľnohospodári, stavbári či hotelieri. Priestor na vytváranie práve takýchto miest začína na trhu práce pozorovať šéfka Index Nosluš Darina Mokráňová.

Samotné firmy však upozorňujú aj na riziká. Medzi nimi aj obchodný manažér firmy SE Predaj, ktorá sa zaoberá predajom elektrickej energie, Miroslav Rendko. „Dlhodobo nezamestnaní strácajú, respektíve nikdy nemali pracovné návyky,“ zdôvvodňuje, prečo by dlhobo nezamestnaného v ich firme napriek úľave nezamestnali.

Väčšina nezamestnaných po čase stratí podľa neho totiž záujem o prácu a do firiem si chodia „len po pečiatku“. „U nás je totiž sociálny systém taký štedrý, že sa im to zväčša ani neoplatí.“

Michaela Kušnírová

Hospodárske noviny, 24.5.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards