ODOMKNUTÉ: Zabudol? Fico sľuboval päť percentnú daň na lieky či potraviny (Plus jeden deň)

Dnes by to bolo možné len za cenu, že by vláda musela zdražovať iné veci, aby nahradila tento výpadok. Alebo by potraviny boli s 5-percentnou daňou a na všetko ostatné by sa vzťahovala 25-percentná daň, povedal na margo 10-percentnej dane na lieky dňa 12.10.2013 Radovan Ďurana z INESS.

ODOMKNUTÉ: Zabudol? Fico sľuboval päť percentnú daň na lieky či potraviny (Plus jeden deň)

Sľuby sa sľubujú, voliči sa radujú! Takto to vyzeralo v roku 2004, keď Smer na čele s Robertom Ficom sľúbil občanom, že v prípade účasti vo vláde by ihneď zaviedol 5-percentnú DPH na potraviny či lieky. Smer je pri moci už druhýkrát a o zavedení 5-percentnej DPH nepočuť.

Kritika Dzurindovej vlády a horibilné sľuby. Tak vyzerala tlačová konferencia strany Smer v roku 2004.

„V prípade úspešného referenda a účasti vo vláde by Smer okamžite pristúpil k zavedeniu 5-percentnej DPH na potraviny, lieky,“ povedal Fico, ktorý bol vtedy so stranou Smer v opozícii.

Prečo sa 5-percentná DPH doposiaľ nezaviedla, však jasné nie je. Predseda vlády totiž mlčí a na žiadosť o odpoveď, ktorú denník Plus JEDEN DEŇ posielal na vládu trikrát, nereagoval.
Učebnicový populizmus?

Sľuby strany Smer o znížení dane na potraviny si pamätá aj politológ Ján Baránek.

„Áno, spomínam si na to a jediné, čo sa dá k tomu povedať, je, že to je presne učebnicový príklad predvolebného populizmu,“ vyjadril sa na margo nesplneného sľubu.

A aby toho nebolo málo, za potraviny dáme čoraz viac. Výskum známej slovenskej banky už v lete ukázal prekvapivú analýzu, podľa ktorej má Slovensko najdrahšie potraviny v regióne V4.
Čítajte viac:
Druhé výročie pádu Radičovej vlády: Nastala stabilita, tvrdí Fico

Aký dosah na Slovensko by malo zníženie DPH na potraviny či lieky? Podľa ekonóma Radovana Ďuranu z INESS by zníženie DPH na päť percent na lieky až takým problémom nebolo.

Ficov kabinet totiž už v roku 2007 stanovilna lieky nižšiu 10-percentnú sadzbu. Horšie by to však bolo pri potravinách.

„Dnes by to bolo možné len za cenu, že by vláda musela zdražovať iné veci, aby nahradila tento výpadok. Alebo by potraviny boli s 5-percentnou daňou a na všetko ostatné by sa vzťahovala 25-percentná daň,“ reagoval odborník.

Plus jeden deň, 12.10.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards