Biznis so slnkom sa vyhne novému odvodu (Hospodárske noviny)

Podľa Martina Vlachynského z INESS by štát mohol obhájiť odvod tým, ak by takto získané peniaze použil na zníženie ceny elektriny,povedal pre Hospodárske noviny dňa 22.10.2013.

Biznis so slnkom sa vyhne novému odvodu (Hospodárske noviny)

Podľa zistení HN hrozil výrobcom slnečnej elektriny štát novým odvodom, ktorý by zvýšil ich náklady o desiatky miliónov eur.

Stovkám výrobcov slnečnej elektriny hrozil štát od budúceho roka novým odvodom, ktorý by zvýšil ich náklady celkovo o desiatky miliónov eur. Podľa najnovších zistení HN však ministerstvo financií Petra Kažimíra (Smer-SD) od tohto zámeru ustúpilo. „Rozpočet verejnej správy s odvodom pre výrobcov energie zo slnka nepočíta,“ potvrdil šéf tlačového odboru rezortu Radko Kuruc. Aké boli dôvody zmeny, nevysvetlil.

Výrobcovia slnečnej elektriny hrozili pre nový odvod arbitrážami. Keď elektrárne stavali, štát im garantoval, že sa ich investície po určitom čase vrátia – odvod by toto obdobie predĺžil. Chceli sme chrániť svoje investície, hovorí prezident Asociácie výrobcov elektriny zo slnka Ľudovíta Sluka.

Namiesto odvodu ich tak bude štát naďalej dotovať cez povinný výkup takejto elektriny.

Slovensko pritom chcelo zaviesť špeciálny odvod pre výrobcov elektriny zo slnka podľa vzoru susedného Česka. Tamojšie elektrárne platia od roku 2011 daň vo výške 26 percent, vďaka čomu štát získal 6 miliárd českých korún ročne. U nás bol podľa informácií HN odhadovaný výnos pri podobnej sadzbe na úrovni 40 miliónov eur. Náš rezort financií však žiadne konkrétne čísla nepotvrdil.

Ministerstvo však k ústupku mohli inšpirovať práve skúsenosti z Česka. Firmy sa totiž proti štátu obrátili na medzinárodný súd. A podobný scenár hrozil aj na Slovensku. „Rozhodnutie ustúpiť od dane treba vnímať pozitívne. A to aj z hľadiska, že štát sa vyhne arbitrážam,“ poznamenal analytik energie-portal. sk Radovan Kazda.

Štedrá podpora

Faktom však je, že investori, ktorí pred niekoľkými rokmi využili štedrú podporu zelenej energie, mohli na slnku poriadne zarobiť. Štát im totiž garantoval výkupné ceny, na základe ktorých sa im investícia vrátila aj skôr, ako za desať rokov. Mnohí túto situáciu využili a následne projekt predali s vyššou cenou, než akú investovali. O elektrárne bol na trhu záujem práve preto, lebo išlo o zaručený biznis.

Noví majitelia

„Je fakt, že dnes sú už vlastníkmi elektrární iní majitelia, než na začiatku,“ upozornil Kazda. Preto by podľa neho prípadný odvod postihol aj investorov, ktorí už na slnku zarábajú menej. Podľa analytika INESS Martina Vlachynského by však štát mohol obhájiť odvod tým, ak by takto získané peniaze použil na zníženie ceny elektriny. Za podporu slnka totiž platia domácnosti a firmy vo faktúrach za elektrinu. Vlani dostali výrobcovia celkovo viac než 200 miliónov eur. Podporu bralo 1860 elektrární. Dnes už nie je možné využiť štedré podmienky pre nové slnečné elektrárne. Štát chce podporovať len malé panely na strechách domov.

Miroslav Pejko

Hospodárske noviny, 22.10.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards