Španielsko je vonku z recesie. Nie z problémov (Hospodárske noviny)

Na pripomenutie, podobne sa Španielsko „dostalo“ z recesie v roku 2011 a rok na to sme zachraňovali jeho banky pôžičkou z eurovalu, pripomenul pre Hospodárske noviny dňa 8.11.2013 Martin Vlachynský z INESS.

Španielsko je vonku z recesie. Nie z problémov (Hospodárske noviny)

Španielska ekonomika narástla po prvýkrát za posledné dva roky a podľa šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema je na najlepšej ceste k oživeniu. Takýto optimizmus je však prehnaný a zároveň predčasný. Najmä kvôli tomu, že Španielsko narástlo o jednu desatinu percenta v jedinom štvrťroku. „Na pripomenutie, podobne sa Španielsko „dostalo“ z recesie v roku 2011 a rok na to sme zachraňovali jeho banky pôžičkou z eurovalu, ” upozorňuje Martin Vlachynský, analytik inštitútu INESS. Niektoré odvetvia ako export a cestovný ruch síce vykazujú známky zlepšenia, problémom však ostávajú najmä rekordná nezamestnanosť a vysoké dlhy nielen vlády, ale aj firiem a domácností. „Španielska recesia sa štatisticky skončila. To však neznamená, že sa Španielom začne hneď dýchať ľahšie,“ dodáva Jiří Cihlář, analytik Next Finance.

Záchrana bánk nezabrala

Stále sa nedarí ani bankovému sektoru, nepomohla mu ani 40-miliardová injekcia z eurovalu, ktorú banky získali v novembri minulého roka. Podiel zlyhaných úverov totiž v lete dosiahol historické maximá na úrovni takmer dvanásť percent. To znamená, že každý ôsmy úver nie je splácaný. „Nemôžeme sa tomu čudovať, kvôli vysokej nezamestnanosti nie je mnoho Španielov schopných splácať. Problémy tamojších bánk sa tak môžu ešte prehĺbiť, ” vysvetľuje Cihlář. V trvalom eurovale majú v takom prípade k dispozícii ešte ďalších 60 miliárd eur.

Španielske banky zároveň čelia pokračujúcim problémom na realitnom trhu. Práve bublina v stavebníctve a bývaní bola jedným z hlavných spúšťačov krízy v krajine. „Prepad cien nehnuteľností v Španielsku pokračuje v nezmenenej intenzite. Posledné údaje ukazujú medziročný prepad o desať percent, ” hodnotí Vlachynský. Maximálne straty z nesplácaných hypoték, ktoré tamojším bankám hrozia, sa odhadujú až na 400 miliárd eur.

Rekordná nezamestnanosť

Na realitný trh bola pritom nadviazaná aj veľká časť pracovných miest. Nezamestnanosť v krajine sa od vypuknutia krízy viac ako zdvojnásobila a dnes je bez práce približne každý štvrtý Španiel. Medzinárodný menový fond pritom neočakáva výrazné zlepšenie aspoň do roku 2018. Veľkou prekážkou sú tu práve vládne regulácie. „Španielsky pracovný trh je známy svojimi obrovskými bariérami najmä pre zamestnávanie mladých, čo sa aj prejavuje na ich rekordnej nezamestnanosti, ” dodáva Vlachynský.

Isté zlepšenie môže nastať v odvetviach, kde sú isté známky oživenia. Ide najmä o prácu nadviazanú na export a cestovný ruch. Medzinárodné inštitúcie aj odborníci odporúčajú tamojšej vláde prijať zásadné reformy, ktoré by uľahčili zamestnávanie a zrušili diskrimináciu čerstvých absolventov. Cihlář však upozorňuje, že „ak chce vláda reformovať, nemala by prijímať len krátkodobé opatrenia ako doteraz. ”

Firmy si požičiavajú drahšie

Tamojšej vláde sa nedarí bojovať s deficitom, a to ani za zmiernených podmienok. Od Európskej komisie si vybavila výnimku na stlačenie schodku pod tri percentá až do roku 2016. Napriek škrtom sa jej to však darí len pomaly. Verejný dlh by sa pritom už onedlho mal vyrovnať ročnému výkonu celej ekonomiky. Španielske banky však napriek tomu stále považujú požičiavanie vláde za bezpečnejšie ako požičiavanie firmám. Prieskum Európskej komisie ukázal, že problém majú najmä malé a stredné firmy, ktoré sú najväčším tvorcom pracovných miest. Čelia nielen vyšším úrokom na úveroch, ale aj väčšiemu počtu odmietnutí zo strany bánk.

Svetlo na konci tunela

Kríza síce významne preriedila podnikateľský sektor v krajine, no firmy, ktoré prežili, sú efektívnejšie a produktívnejšie. Už teraz je to cítiť na exporte, ktorý rastom takmer päť percent ťahá ekonomiku. Guvernér španielskej centrálnej banky Luis Maria Linde však upozorňuje, že nič zatiaľ nie je isté. „Španielsko musí pokračovať cestou štrukturálnych reforiem a rozpočtovej konsolidácie, ” vyhlásil pre Bloomberg.

Tomáš Púchly

Hospodárske noviny, 8.11.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards