Zvýšenie príplatkov sťaží situáciu firmám (RTVS)
Radovan Ďurana kometoval znižovanie pružnosti zamestnávania a dopady a trh práce pre RTVS. 17.1.2018
Ľubomír Bajaník, moderátor: "Na zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky podľa analytikov z INESS-u doplatia firmy v maloobchode, ale aj reštaurácie a hotely. Inštitút tvrdí, že podnikatelia budú hľadať kľučky a na tie môžu doplatiť zamestnanci. Minister práce tvrdí, že si nepamätá, kedy pri vyjednávaní vyšli v takejto miere v ústrety zamestnávateľom."
Rita Fleischmanová, redaktorka: "Podnikateľ Oto Kóňa prevádzkuje úspešnú sieť fastfoodových reštaurácií, keďže je to odvetvie s nízkymi zárobkami, zamestnancom vypláca čistú hodinovú mzdu tri eurá päťdesiat centov. Kým doteraz za odpracovaných stosedemdesiatštyri hodín mesačne vrátane nočných príplatkov a sviatkov podnikateľ vynaložil na mzdu každého z nich vrátane daní a odvodov vyše tisíc deväťdesiatjeden eur, s novými a vyššími príplatkami ho to bude stáť takmer tisíc dvestošesťdesiat eur, teda viac o takmer stošesťdesiatdeväť eur."
Oto Kóňa, podnikateľ v gastronómii: "U mňa mzdové náklady z obratu sú niekde na úrovni tridsaťpäť až štyridsať percent z celkového obratu a ako sme vypočítali, tieto príplatky zvyšujú tento náklad o tri až päť percent, čiže zásadne ako zvyšujú tie náklady."
Rita Fleischmanová: "Oto Kóňa pripúšťa, že mnohé nečestné gastro firmy tak budú vyplácať ľudí na ruku teda načierno. V jeho reštauráciách sa budú musieť zamyslieť nad tým, ako sú zamestnanci vyťažení."
Oto Kóňa: "Tým pádom ako budú mať menšie príplatky za nadčasy alebo budú menej vyťažení, čiže budú mať menšiu mzdu."
Rita Fleischmanová: "Zamestnávatelia sa už dohodli s ministrom práce na postupnom zvyšovaní príplatkov, časť zvýšených nákladov firmy pocítia od prvého mája, druhú od mája budúceho roka. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz však napriek tomu tvrdí, že rast príplatkov skomplikuje situáciu zamestnávateľom a zníži pružnosť zamestnávania."
Radovan Ďurana, analytik INESS: "Zníži sa pružnosť zamestnávania, to znamená ich ochota vytvárať pracovné miesta a rozširovať výrobu. Z krátkodobého hľadiska sa to najviac prejaví v sektoroch, ktoré sú náročné na víkendovú prácu, ako je maloobchodný predaj, reštauračné služby, hotelové služby alebo iné zvlášť služby, kde sú nižšie mzdy."
Rita Fleischmanová: "O podobných scenároch hovorili analytici v časoch, keď vláda zmenila Zákonník práce, nenaplnili sa, tvrdí minister práce Ján Richter. Upozorňuje, že až osemdesiat percent firiem už vypláca vyššie príplatky dávnejšie, majú ich zakotvené v kolektívnych zmluvách."
Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR (Smer-SD): "My nemôžeme prinášať opatrenia, ktoré budú prospešné len pre horných desaťtisíc, potom kopa hnoja, a potom až tí ostatní ľudia. Je nevyhnutné, aby sme riešili dobrú ekonomickú situáciu aj tým, aby ľudia za primeranú prácu mali aj primeranú plácu."
Rita Fleischmanová: "V prípade nočných príplatkov aj práce cez víkend si môžu zamestnanci dohodnúť s vedením podnikov výnimky. Ak nájdu spoločnú reč, firmy budú môcť vyplácať aj nižšie príplatky, aké určí Zákonník práce, pôjde najmä o sektory, kde je nepretržitá nočná práca nevyhnutná, to však odmietajú odborári."