Market Finesse 11-12/2022

Čo si dostal na Vianoce? Znela otázka v bradatom detskom vtipe. Bitku, bola odpoveď. Pod vianočný stromček dostali občania tejto krajiny pád vlády. Na rozdiel od bitky to mnohí vnímajú pozitívne: možno sa skončila dvojročná éra populistických a nesystémových opatrení a zrýchlených legislatívnych procesov bez odborných diskusií, hodnotenia a pripomienkovania. Zásadné zhoršenie stavu verejných financií, ktoré sme zažívali v priamom prenose a ktoré sa rozhodne nedá hodiť na koronavírus ani ruskú inváziu na Ukrajine (až 6 krajín EÚ by malo mať v roku 2023 dlh nižší, než mali v roku 2019 pred krízami).

Market Finesse 11-12/2022

V najbližších dňoch sa má v parlamente hlasovať o štátnom rozpočte, najdôležitejšom zákone roka. Chvíľu sa zdalo, že krajina bude v roku 2023 (alebo aspoň jeho časti) fungovať v rozpočtovom provizóriu – podľa výdavkov predchádzajúceho roka. Podľa odhadov RRZ by provizórium znamenalo, že vláde by chýbali za celý rok dve a štvrť miliardy eur. To je 6 % výdavkov štátneho rozpočtu a ministri vlády hovoria o neschopnosti financovať rasty platov či dotácie energií (vypočujte si náš najnovší podcast INESS do UCHA s názvom Energetický socializmus). A teraz si predstavte, že rozpočet sa podarí schváliť. Deficit štátu by mal byť  8 mld. eur (!). Ak vláda nedokáže ušetriť na iných výdavkoch 2 mld. eur, tak ten obrovský deficit bude potom znižovať ako? Ceny energií sa určite nevrátia na úroveň roka 2019, a to ani o dva roky. Zlá správa znie, že pravdepodobnosť zvyšovania daní radikálne stúpla.

Politici ale radi pomáhajú z cudzieho – a na Slovensku špeciálne neadresne všetkým bez ohľadu na to, či to adresát pomoci potrebuje – a tak sa zrejme rozpočet v nejakej forme prijme. Zo správ už vieme, že niektoré veci sa pomenia určite, ale plošné pomoci širokým skupinám obyvateľstva zostanú.

Aby boli občania tejto krajiny zorientovanejší v ekonomických témach a dokázali kriticky a racionálne vyhodnotiť politické sľuby, organizujeme Ekonomickú olympiádu. V uplynulých dvoch týždňoch sa začal školskými kolami už jej šiesty ročník. Tak ako každý rok sme očakávali nárast počtu zapojených stredoškolákov a počtu škôl. To druhé sa naplnilo, prvé kvôli aktuálne vysokej chorobnosti na celom Slovensku, ktorá na čas dokonca zatvorila mnoho škôl, nie. Napriek tomu sa do súťaže zapojilo presne 10 120 študentov a my sa už tešíme na krajské kolá, ktoré sa uskutočnia v januári a februári 2023.

Vydali sme dve nové zdravotnícke publikácie. Prvou je kniha s názvom Inovatívne lieky – právne a etické otázky od autorky Kataríny Fedorovej, druhou je policy paper Aké zdravotníctvo očakávajú Slováci? Popis k obom publikáciám nájdete na stránkach tohto čísla Market Finesse, alebo si prvú z nich môžete objednať a druhú zadarmo stiahnuť na stránke www.iness.sk.

Ako zistíte pri listovaní tohto čísla, uplynulý mesiac bol pre nás vskutku intenzívny. Pri dôkladnejšom obhliadnutí zisťujem, že celý tento rok bol mimoriadne výživný. Nadpis jedného z textov Nestíhame! celkom presne vystihuje náš rok 2022, čím sa oblúkom vraciam k úvodným riadkom tohto Editorialu.

Prajem vám všetkým nielen obligátne inšpiratívne čítanie, ale aj – aspoň na pár dní počas sviatkov – spomalenie a sústredenie na to, na čom záleží najviac. Na pekne strávený čas s vašimi blízkymi.

Majte pekné Vianoce a čo najmenej nových daní v novom roku,

Richard Ďurana

Market Finesse 11-12/2022 si môžete ako PDF prečítať či stiahnuť tu.

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards