Pomoc štátu s energiami nie je zadarmo. Budú vyššie dane, zaplatia to firmy, tvrdí Hirman

Týždenník Trend uverejnil komentár analytika Radovana Ďuranu k vyjadreniu ministra hospodárstva, že čím viac peňazí štát minie na túto energetickú pomoc, aj pre firmy, práve oni budú tie, ktoré to zaplatia skôr či neskôr zvýšenými daňami i poplatkami.

Pomoc štátu s energiami nie je zadarmo. Budú vyššie dane, zaplatia to firmy, tvrdí Hirman

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

"Vyjadrenie je trochu zavádzajúce, lebo priama väzba medzi dotáciami energií a daňou z príjmov firiem, či odvodom subjektov v regulovaných odvetviach nie je. Každopádne, tento faktor nie je podstatný pre firmy, ktoré dokážu nárast daní preniesť na konečných spotrebiteľov. Práve občania sú obyčajne tí, ktorí to zaplatia. Bolo by fajn, keby rovnakým spôsobom komunikovali občanom aj ostatní ministri zvyšovanie výdavkov, napríklad zvyšovanie dávok rodinnej politky. Je smutné, že minister zároveň týmto výrokom pripúšťa, že vláda nie je schopná dostatočne znižovať iné výdavky."

Celý článok zo dňa 28.2.2023 si môžete prečítať tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards