Paleo žiaci v stredovekej škole v digitálnej dobe

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k evolúcii učenia sa. 

Paleo žiaci v stredovekej škole v digitálnej dobe

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Individuálna inteligencia by nikdy nepostačovala na tú mieru adaptability a inovatívnosti, ktorú ľudia dosiahli. Tajomstvom nášho úspechu nie je ani tak výkonný hardware ako skôr kvalitný software. Tým sú myslené naakumulované kultúrne adaptácie v podobe inštitúcií, morálky, pravidiel, nástrojov, technológií, postupov, postojov a tak ďalej.

Homo Sapiens Sapiens dokázal niečo, čo sa iným zvieratám nepodarilo. Prežiť a fungovať v extrémne rôznorodých podmienkach. Od jedného polárneho kruhu po druhý. Ako jediný druh prekonal vlastné biologické obmedzenia, navštívil najhlbšie miesta oceánov, vyliezol na najvyššiu horu sveta, a poprechádzal sa po Mesiaci. Čomu vďačíme za túto svoju adaptabilitu a inovatívnosť?

Prvým podozrivým je individuálna inteligencia. Naše kognitívne schopnosti nám umožňujú vytvárať mentálne modely „príčin a následkov“ externého sveta, vďaka čomu dokážeme riešiť aj evolučne nové problémy, na ktoré nemáme psychologické a behaviorálne adaptácie. To je niečo, čo ostatné zvieratá spútané inštinktami obyčajne nedokážu.

Toto je však len časť príbehu. Individuálna inteligencia by nikdy nepostačovala na tú mieru adaptability a inovatívnosti, ktorú ľudia dosiahli. Tajomstvom nášho úspechu nie je ani tak výkonný hardware ako skôr kvalitný software. Tým sú myslené naakumulované kultúrne adaptácie v podobe inštitúcií, morálky, pravidiel, nástrojov, technológií, postupov, postojov a tak ďalej. Teda k úspechom nám nestačila len individuálna inteligencia, potrebujeme aj kolektívny mozog. Vďaka nemu mohla evolúcia outsourcovať množstvo kritických vedomostí a zručnosti potrebných pre prežitie človeka na kultúru. Naša adaptabilita a inovatívnosť stojí na pleciach našich predkov."

Celý komentár uverejnený dňa 14.7.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards