Ekonomika prinesie zdravotníctvu viac, opatrenia štátu menej (Hospodárske noviny)

 Radovan Ďurana komentoval 23.8.2016 zníčenie rozpočtu pre rezort zdravotníctva pre Hospodárske noviny.

Ekonomika prinesie zdravotníctvu viac, opatrenia štátu menej (Hospodárske noviny)

 Budúci rok si bude musieť slovenské zdravotníctvo vystačiť s nižšou sumou, než s ktorou hospodári v tomto roku. Ministerstvo financií prikleplo v budúcoročnom rozpočte rezortu zdravotníctva o 130 miliónov eur menej.

Rastúca ekonomika
Chýbajúce peniaze však vykryjú vyššie príjmy na zdravotných odvodoch. O tie sa postará silnejší ekonomický rast a klesajúca nezamestnanosť. "Faktom je, že by mala klesnúť nezamestnanosť a že sa rodí menej detí.
Makroekonomický vývoj hovorí v prospech toho, že budú rásť príjmy poisťovní zo zdravotných odvodov," hovorí analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana.
Posledná daňová prognóza počíta dokonca s tým, že zdravotné poisťovne vyberú na poistnom takmer o 180 miliónov eur navyše. "Zo strany štátu teda vzniká nižšia potreba platieb za svojich poistencov," povedal analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar.

Podľa Zachara podstatné nie je to, koľko pôjde do zdravotníctva zo štátneho rozpočtu, ale skôr to, či budú rásť celkové zdroje. "Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že aj budúci rok bude slovenské zdravotníctvo disponovať mierne väčším objemom prostriedkov, ako bolo naplánované na tento rok," dodal Zachar.
No zdravotné poisťovne spokojné nie sú. Problémom je, že od tohto roka musia vyplácať výrazne vyššie preplatky kvôli zavedeniu odvodovej odpočítateľnej položky. Vďaka nej zamestnanci s nižšími platmi platia nižšie zdravotné odvody, čo im zvyšuje čistý plat. "Pre celý trh sa negatívny dosah môže vyšplhať na úroveň 150 miliónov eur, čo predstavuje sumu, ktorú budú musieť zdravotné poisťovne vrátiť zamestnávateľom a zamestnancom," povedal hovorca Dôvery Matej Štepiansky.

Čo pocíti pacient
Ďalšie peniaze navyše budú musieť poisťovne hľadať v roku 2018. "K ďalšiemu výpadku dôjde v dôsledku predpokladaného zrušenia poistného z dividend," dodala hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová.
Nedostatku financií v systéme zdravotníctva, či už kvôli zníženému rozpočtu alebo v dôsledku ročného zúčtovania poisťovní, sa obáva aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková. Pacient by nedostatok financií vraj pocítil, napríklad tým, že poisťovne by nemohli schvaľovať výnimky na lieky, škrtili by kúpeľnú liečbu a všetko, čo nie je akútnou starostlivosťou. "Preto chceme, aby všetky parametre na takéto schvaľovanie boli medicínske, kontrolovateľné a verejne prístupné, aby sa dala uplatniť nárokovateľnosť pacienta a aby sa o tom nerozhodovalo len tak skryto," uzavrela Kafková.

Krtistína Böhmer
Hospodárske noviny, 23.8.2016

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards