Vláda chce stopnúť ďalšie zvyšovanie daní (Hospodárske noviny)

Zníženie daňovo-odvodového zaťaženia by určite prispelo k tvorbe nových pracovných miest, komentoval výšku daňovo-odvodového zaťaženia dňa 20.5.2013 Juraj Karpiš z INESS.

Vláda chce stopnúť ďalšie zvyšovanie daní (Hospodárske noviny)

Biznis dostane od vlády prísľub, že daňovo–odvodové zaťaženie sa už nezvýši.

Vláda chce stopnúť ďalšie zvyšovanie daní

Biznis dostane od vlády prísľub, že daňovo–odvodové zaťaženie sa už nezvýši. Takto znie odkaz vlády, ktorá dáva slovenským firmám na najbližšie roky jasný sľub – dane a odvody sa už zvyšovať nebudú. A to napriek tomu, že Slovensko bude musieť svoj deficit znižovať aj v najbližších rokoch. V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to potvrdil minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) s tým, že memorandum o nezvyšovaní zaťaženia podpíše vláda so zástupcami firiem do konca júna. „Keby sme náhodou mali priestor na znižovanie daňového zaťaženie, memorandum o nezvyšovaní nebude s tým v protichode,“ dodal Malatinský.

Firmy platia stovky miliónov eur
V tomto roku by sa pritom firmy na znižovanie deficitu mali poskladať približne 300 miliónmi eur len cez priame dane. Ďalšie milióny však od nich štát získa aj cez vyššie odvody, ktoré musia platiť za zamestnancov, ale aj dohodárov.

Napríklad len pri vysokokvalifikovanom zamestnancovi, ktorý má mesačný príjem 1 700 eur, musí po novom platiť 2 298 eur. Oproti vlaňajšku je to o takmer deväť eur viac len za jedného človeka. Dôvod je pritom jednoduchý – Slovensko muselo znížiť deficit na tri percentá HDP, čo si vyžiadalo vyše dvoch miliárd eur.

Firmy, ktoré si na vyššie dane ešte len zvykajú, novinku vlády vítajú. Ako totiž upozorňuje šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska, je to pre podnikateľov pozitívna správna. „V budúcnosti by sa totiž dali očakávať tlaky na zvyšovanie daní.“

Pretože štát musí v tomto roku nájsť na ďalšie znižovanie deficitu približne pol miliardy eur. Ak sa ekonomický rast v budúcnosti výrazne nenaštartuje, budúce balíky Slovensko čakajú aj v ďalších rokoch.

Dane znížime, raz
Napriek tomu s takýmto memorandom podľa odborníkov prichádza vláda neskoro. „Máme najvyššiu daň pre firmy v rámci nových členských krajín EÚ. Konsolidácia mohla prebehnúť inak než zaťažením firiem či živnostníkov,“ povedal analytik INESS Juraj Karpiš.

Faktom tak je, že v rámci regiónu má Slovensko najvyššiu daň z príjmu, čo spôsobilo odlev firiem napríklad do susedného Maďarska. Samotní podnikatelia aj odborníci preto odporúčajú, aby sa kabinet Roberta Fica pozrel na výdavkovú stranu rozpočtu.

Podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Tomáša Púchleho by sme tak mohli nájsť napríklad na podpore a rozvoji bývania takmer 110 miliónov eur. „Ďalšou kategóriou sú zbytočné regulácie, ktoré okrem negatívnych vplyvov na podnikateľské prostredie predstavujú náklady  pre súkromný sektor aj samotné verejné financie.“

Ak by okrem toho začala aj zaťaženie pracujúcich či firiem znižovať, dokázala by si poradiť aj s jej najväčším problémom – nezamestnanosťou. „Zníženie daňovo-odvodového zaťaženia by určite prispelo k tvorbe nových pracovných miest,“ potvrdil Karpiš.

Zatiaľ však sľuby o možnom znižovaní daní zostávajú len v ústnej rovine. Zakotvenie do zákona alebo memoranda totiž vláda už v minulosti zamietla.

Marcela Šimková

Hospodárske noviny, 20.5.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards