Krajské kolá Ekonomickej olympiády sú v plnom prúde!

Takmer 6500 študentov zo 201 stredných škôl z celého Slovenska sa zapojilo do tretieho ročníka Ekonomickej olympiády. Po školských kolách, ktoré prebiehali v priestoroch stredných škôl, si najlepší mladí ekonómovia zmerajú vedomosti v krajských kolách. 

Krajské kolá Ekonomickej olympiády sú v plnom prúde!

Zo všetkých zapojených študentov sa do ďalšieho kola, ktoré sa bude konať v 8 krajských mestách kvalifikovalo 697 študentov. Mladí ekonómovia budú musieť dokázať svoje znalosti v písomnom teste a následne sa 50 najlepších prebojuje až do celoslovenského finále.

Tretí ročník Ekonomickej olympiády prilákal o 1200 študentov viac ako predchádzajúci ročník (takmer 25 % nárast). Záujem škôl o účasť sa každým ročníkom zvyšuje a s ním aj kvalita jednotlivých súťažiacich. Najviac študentov zapojili školy v Žilinskom a Prešovskom kraji. Najviac zapojených študentov z jednej školy sme zaznamenali v Prešovskom kraji – Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade zapojilo presne 201 študentov.

Najlepšiu priemernú úspešnosť v školskom kole zaznamenali študenti z Nitrianskeho kraja 45,95 %. Naopak, najnižšiu úspešnosť mali súťažiaci z Trenčianskeho kraja. Východné Slovensko spolu so Žilinským krajom každoročne zapájajú najviac študentov.

Zo školského kola, ktoré obsahuje len uzavreté otázky a vypĺňa sa v školách na počítačoch postupuje vybraný počet študentov do krajského kola. V ňom čelia študenti testu zostavenému z uzavretých aj otvorených otázok. Musia sa vysporiadať s vybranými ekonomickými okruhmi a používať argumentáciu, grafické znázorňovanie a vlastné výpočty. Najlepší z každého kraja postupujú do celoslovenského finále, kde ich čaká štruktúrou rovnaký test. Najlepších 10 študentov si preverí aj odborná porota zostavená z uznávaných odborníkov. Tohtoročné celoslovenské finále olympiády sa bude konať 29. apríla v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave. Výherca alebo výherkyňa Ekonomickej olympiády bude Slovensko reprezentovať v medzinárodnom finále.

Finalisti sa môžu tešiť na vecné ceny ako napríklad notbuk, mobilný telefón, čítačka elektronických kníh, odborná literatúra a iné. Taktiež majú možnosť spoznať svojich rovesníkov, zaujímajúcich sa o rovnakú problematiku, a renomovaných odborníkov.

Kto sa stane tretím najlepším mladým ekonómom alebo ekonómkou na Slovensku? Aká je finančná a ekonomická gramotnosť stredoškolákov? A ako sa umiestnime v medzinárodnom porovnaní? Sledujte Ekonomickú olympiádu a dozviete sa viac.

Pokiaľ máte záujem o partnerstvo s Ekonomickou olympiádou, napíšte nám prosím email na: eo@iness.sk

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards