Lebo korona!

Obava, že táto vláda z pandémie urobí univerzálnu výhovorku na celé volebné obdobie sa začína napĺňať. Reformné návrhy v zdravotníctve majú byť na vláde v decembri 2021, teda 21 mesiacov od volieb.

Lebo korona!

Staré politické porekadlo pritom hovorí, že reformy sa dajú robiť len počas prvých dvoch rokov vlády, potom sa už robí ďalšia predvolebná kampaň. Naviac, ak bude ministerstvo pokračovať vo svojom zvyku pracovať pod pláštikom tajomna, skutočná diskusia k návrhom vypukne až v decembri, napriek tomu, že vraj na nich „pracujú už teraz“.

Apropos, reformy. Na prvom mieste je spomínané zvyšovanie platov zdravotníkov. To, samozrejme, nie je žiadna reforma, ale spotrebný výdavok. V školstve si tieto dve veci tiež radi zamieňajú. Na systémové zmeny v nemocniciach podľa vyhlásení ministerstva môžeme v realite rovno zabudnúť. Uvidíme, čo tam vlastne ostane.

Hoci sa politici a úradníci radi tvária, že pri kovidových lôžkach vo dne v noci tak trochu vlastne stoja oni, pandémia je slabá výhovorka. Po prvé, už do volieb predsa išli s jasnou predstavou, čo a ako zreformovať. Alebo nie? Ak aj nie, pandémia je skvelá príležitosť reformovať. Reformy vznikajú väčšinou pod tlakom ťažkých časov. E-zdravotníctvo, telezdravotníctvo, (ne)flexibilita lôžkových zariadení, čakacie doby, (ne)efektivita obstarávania a desiatky ďalších javov, ktoré dosiaľ tak nejak tleli pod povrchom sa prejavili v plnej kráse. Pandémia generuje množstvo dát, inovácií, odhaľuje úzke hrdlá. Treba však konať. 

Zdravotnícke noviny, 4.2.2021

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards