S Ficom v čakárni

A opäť sme si raz rovnejší. Od 1. apríla totiž nadobúda účinnosť novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zrušila možnosť pacientov objednať sa za poplatok k svojmu lekárovi na konkrétny termín. V čakárni si tak najnovšie posedíme všetci spoločne: bohatší s chudobnejšími, pracujúci s nezamestnanými, mladí so starými, zdraví s chorými.

S Ficom v čakárni

Nebude si už nikto priplácať za objednanie len preto, že je zdravý, pracujúci, majetnejší, alebo jednoducho nemá čas ani chuť tráviť pol dňa vysedávaním v čakárni. Na pohľad hlúpe opatrenie, ktoré zbytočne obmedzuje prístup pracujúcich k zdravotnej starostlivosti, však treba vnímať z pohľadu našich zákonodarcov. Po rokoch života na obláčiku vďaka imunite a poslaneckým výhodám, o ktorých sa bežnému človeku môže len snívať, sa totiž konečne priblížia viac k občanovi.

Vládni poslanci si predsa v dobrej viere sami odhlasovali, že budú solidárne sedieť v čakárni spolu s nami. S voličmi, ktorí majú často pocit, že politici životu bežného človeka vôbec nerozumejú. No odteraz je tomu koniec. Žiadne prednostné vyšetrenia, žiadne zvýhodnenia.

Pri najbližšej návšteve svojho ortopéda preto nebuďte prekvapení, ak dve hodiny pred začiatkom ordinačných hodín stretnete v čakárni samotného premiéra. Aj on je len človek, ktorý si navyše pred rokom zranil achilovku. Jeho pracovný program je však v priebehu dňa značne nabitý, najnovšie si tak bude musieť k lekárovi privstať aj on. Hádam bude mať šťastie na prázdnejšiu čakáreň, predsa len, nechať čakať anglickú kráľovnú či nemeckú kancelárku by mohlo spôsobiť diplomatické nedorozumenie.

Ak sa na vás usmeje šťastie, neváhajte využiť tieto vzácne chvíle s ministrami či poslancami - všetci sme ľudia a lekára z času na čas vyhľadá každý z nás. Na niekoľko hodinový rozhovor s voličom si pritom politici nenachádzajú priestor ani počas volebnej kampane. Pred zákonom, a najnovšie aj pred lekárom, sme si všetci rovní.

Preto nezabudnite, že prednostné ošetrenie sa odteraz považuje za korupciu, ktorá je najmä pre verejných činiteľov závažným trestným činom. A tak v prípade, že sa váš poslanec, minister, či premiér v čakárni dlho neohreje, neváhajte upovedomiť políciu, alebo aspoň protikorupčnú linku ministra zdravotníctva. Vašim podnetom sa budú príslušné orgány rady zaoberať, podľa ministra totiž linka prijala v priebehu štyroch rokov len 12 podnetov: obrovský priestor na kontrolu rovnosti našich volených zástupcov, ktorí nám túto parádu zaviedli.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards