Daň z Google skončila fiaskom a ešte nie je koniec

V roku 2014 španielska vláda po tlaku časti vydavateľstiev zaviedla daň na „zobrazenia cudzieho obsahu vo vyhľadávaní“- Ako ilustruje obrázok nižšie, ide o úryvok textu z novín či časopisov, ktorý sa zobrazí v spravodajskej sekcií vyhľadávačov (alebo v tomto prípade skôr agregátorov). Hoci je daň univerzálna, vďaka dominancii služby Google News sa tejto dani začalo hovoriť „daň z Google“.

Daň z Google skončila fiaskom a ešte nie je koniec

Mediálne domy si z toho sľubovali pozdvihnutie svojho biznisu, ktorý ako všade inde po svete stráca vďaka Internetu tradičnú pôdu. No stal sa pravý opak. Google nesklonil hlavu a rozhodol sa radšej Španielsko so službou Google News opustiť. To vydavateľov šokovalo a pár dní po zavedení dane začali žiadať, aby vláda Google nejakým spôsobom zastavila.

Podľa štúdie efektov tejto dane, objednanej vydavateľmi, stratia vďaka poklesu návštevnosti príjmy vo výške zhruba 10 miliónov eur ročne. Táto strata dopadne neproporčne najmä na menšie a začínajúce média, pre ktoré je Internet jediným bojiskom, kde majú šancu. To pomáha pochopiť pôvodné lobistické snahy malej, ale vplyvnej časti vydavateľov napriek tomu, že z Nemecka a Belgicka boli známe efekty zavedenia podobných poplatkov.

Táto bizarná daň však nie je ani zďaleka mŕtva. Najmä v Nemecku sú aktuálne silné tlaky na jej celoeurópske zavedenie, čo by de facto znamenalo nielen koniec Google News v Európe, ale aj menších alternatívnych agregátorov.

Európa už viackrát dokázala, že technologický pokrok je nechceným dieťaťom na kontinente (viď viaceré ťaženia proti Google, UBERu a pod.) a že lobistický tlak zabehnutých firiem vo viacerých sektoroch je silnejší ako rýmy piešťanského rapu. Preto takéto snahy, aj keď sa zdajú absurdné, budia obavy.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards