Liberstad – nové súkromné mesto

V obci Marnardal na juhu Nórska plánuje skupina ľudí založiť prvé súkromné mesto na rozlohe 150 hektárov. Plán je pred predať minimálne prvých 25 hektárov, čo má priniesť dostatočné zdroje na odkúpenie celého pozemku a začiatok budovania potrebnej infraštruktúry. Minimálna veľkosť jednej parcely je 0,1 hektára (1000 m2) a predáva sa za 4,300,- USD. 

Liberstad – nové súkromné mesto

Cieľom projektu je vybudovať mesto, kde budú všetky služby poskytované súkromne a na základe dobrovoľnej spolupráce. Autori sa neplánujú pripájať k verejnému vodovodu a kanalizácii a pripojenie k verejnej elektrickej sieti bude dobrovoľné. Liberstad nebude mať ústredný orgán, ktorý by rozhodoval o tom, ako sa bude mesto vyvíjať a ani povinné dane a poplatky. 

 
Autori projektu plánujú vybudovať parky a ihriska pre deti, letný tábor, miesta pre kultúrne vyžitie a koncerty a miestne trhy s potravinami. Každý majiteľ si už následne zabezpečí vybudovanie svojho vlastného domu alebo chaty. Aj napriek tomu, že projekt je ešte len v zárodku, autori už komunikujú s miestnou samosprávou, ktorá je voči tejto myšlienke pozitívne naladená. O osude projektu tak pravdepodobne v budúcnosti rozhodnú tí najpovolanejší – zákazníci.
 
INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards