Sme najlepší...a čo z toho

 Tému nerovnosti dokázali v spoločnosti na chvíľu prekryť snáď len Pokémoni. Je obľúbenou témou diskusií, najmä keď sme presvedčení, že sme na tom horšom konci.

Sme najlepší...a čo z toho

 V tom prípade máme skvelú správu - nerovnosť na Slovensku je najnižšia v celej EÚ! Podľa posledných dostupných dát z Eurostatu (príjmy za rok 2012) najbohatšie 1%, 5% aj 10% ľudí na Slovensku má relatívne najmenší podiel na celkových príjmoch v národnom hospodárstve v rámci EÚ.

Objavujú sa hlasy, že slovenské štatistiky nezohľadňujú dobre bohatstvo bohatých. Vraj sa Slováci boja pochváliť bohatstvom. K tomu sa ťažko vyjadrovať. Môžeme povedať ale to, že mzdový príjem je kľúčový pre 80% pracujúcich Slovákov. Inak povedané, aj keby sa štatistiky trochu zmenili, zmena by bola malá, keďže kapitálové príjmy sa zatiaľ týkajú len malého počtu Slovákov.

Ale späť ku grafu. Že by ste radšej chceli nemeckú nerovnosť a ich životnú úroveň k tomu? To je len malá ukážka toho, že „nerovnosť“ je komplikovaný pojem, ktorý bez zohľadnenia sociálnej mobility a celkovej ekonomickej úrovne vypovedá málo o blahobyte ľudí.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards