Skutočná pomoc regiónom

INESS na tému (INT) sa v piatom čísle venuje možnostiam pomoci zaostávajúcim regiónom.

Skutočná pomoc regiónom

Na jednej strane kriticky hodnotíme prístup súčasnej vlády, ktorá sa rozhodla plošne zvýšiť minimálnu mzdu a dane v rámci celej krajiny a následne chce pomáhať zaostávajúcim regiónom prostredníctvom dotácií pre politicky vybrané subjekty. Na druhej predstavujeme návrh systematickej pomoci zaostávajúcim regiónom prostredníctvom regionalizácie minimálnej mzdy cez odvodovú odpočitateľnú položku. Minimálna mzda by tak bola nominálne rovnaká na celom Slovensku, ale reálne by zamestnanci a zamestnávatelia zo zaostávajúcich regiónov platili nižšie odvody. Skutočná pomoc regiónom tak nespočíva v poskytovaní dotácií pre politicky vybrané subjekty, ale v znížení odvodového zaťaženia pre všetkých zamestnancov a zamestnávateľov v zaostávajúcom regióne.

Nové INT "Skutočná pomoc regiónom" si môžete ako PDF zdarma stiahnuť tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards