Skvelý job pre energetických audítorov

Ak sa chystáte v blízkej budúcnosti prenajať, či predať nehnuteľnosť, odložte si pred tým zopár drobných. Je možné, že ich budete potrebovať pre energetického audítora.

Skvelý job pre energetických audítorov

Európske nariadenie 2010/31 prikazuje označovať budovy štítkami energetickej náročnosti, podobne ako sú dnes označené chladničky či práčky.

V Českej republike s tým už počíta novela zákona, pričom náklady pre vlastníka sa počítajú v stovkách Eur. Kým sa toto opatrenie dostane na Slovensko, je len otázka času. Okrem toho, že musíte zaplatiť audítora, ktorý vám povie, či vám fučí pomedzi okná, musíte mať pripravené všetku technickú dokumentáciu k nehnuteľnosti, alebo vás čaká ďalšie vybavovanie. Už dnes musia mať všetky novostavby energetický certifikát a všetky výrobné podniky so spotrebou nad energie nad 5500 MWh musia mať energetický audit.

EÚ nikdy nespí, a tak už je pripravený koncept vodnej efektívnosti. Pracuje sa na stratégii zníženia spotreby vody v nehnuteľnostiach, a hoci ešte konkrétne kroky neboli odsúhlasené, je celkom možné, že o pár rokov bude audítor kontrolovať, ako nám splachuje záchod.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards