INESS Podnikateľský kemp 2013

V dňoch 30.5.-2.6. zorganizoval INESS prvý ročník podujatia s názvom Podnikateľský kemp.

INESS Podnikateľský kemp 2013

Podujatie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch bratislavského Business centra Zochova, bolo vytvorené so zámerom pomôcť ľuďom bez obmedzenia veku či vzdelania rozbehnúť ich zamýšľaný podnikateľský projekt. Zúčastnilo sa viac ako dvadsať ľudí s projektmi siahajúcimi od webových aplikácii až po pekáreň, v rôznych fázach realizácie.

Účastníci mali možnosť priučiť sa skúsenostiam od dvanástich špičkových lektorov, medzi ktorými môžeme spomenúť napríklad spoluzakladateľa firmy ESET Miroslava Trnku, popredného odborníka na dane a odvody Jozefa Mihála, predsedu predstavenstva spoločnosti Neulogy a investora Ivana Štefunka, či riaditeľa spoločnosti Fortuna SK Mareka Bieleho (úplný zoznam rečníkov nájdete nižšie). Súčasťou každej prezentácie bola aj rozsiahla diskusia a možnosť skonfrontovať svoj nápad s názormi lektorov.

Program sa skladal nielen z prednášok na témy ako začatie podnikania, dane, či reklama, ale aj z niekoľkých workshopov, počas ktorých účastníci spolu pracovali na rozvíjaní svojich nápadov. Limitovaný počet účastníkov, inšpirujúci program a spoločné obedy či večere pomohli od začiatku rozvíjať čulé kontakty.

Podnikateľský kemp pre účastníkov neskončil v nedeľu na obed, práve naopak – mal byť štartom k ďalšej aktivite. Pre účastníkov sme založili uzavretú diskusnú skupinu na sociálnej sieti, kde si nielen budú môcť vymieňať svoje priebežné úspechy a vzájomne spolupracovať na riešení problémov, ale je to aj priestor pre zverejnenie ich projektových míľnikov. Každý účastník vypracuje časový plán svojich podnikateľských krokov na nasledujúcich 12 mesiacov. INESS a všetci ostatní účastníci budú pritom, ako ich budú plniť a približovať sa k úspešnému uskutočneniu svojho podnikateľského sna.

Prvý ročník tohto podujatia považujeme za mimoriadne úspešný, za čo patrí poďakovanie nielen aktívnym účastníkom a prednášajúcim, ale aj nadačnému fondu Accenture pri Nadácii Pontis, bez ktorého podpory by sa toto podujatie nemohlo uskutočniť. Mediálnym partnerom podujatia bol týždenník TREND.

Zoznam prednášajúcich:

Miroslav Trnka
Zakladateľ a spolumajiteľ softwarovej firmy ESET. Jej antivírus NOD patrí medzi najpredávanejšie antivíry na svete. V roku 2006 sa stal Podnikateľom roka, je IT osobnosť roka 2008. Za mimoriadne zásluhy v oblasti IT a šírenie dobrého mena Slovenskej republiky obdržal Rad Ľudovíta Štúra.

 

Jozef Mihál
Jeden z najväčších expertov na dane na Slovensku. Zakladateľ spoločnosti RELIA, ktorá sa zaoberá daňovým poradenstvom a vzdelávaním v oblasti daňovej legislatívy. V rokoch 2010 - 2012 pôsobil ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny, v súčasnosti pôsobí ako poslanec NRSR za stranu Sloboda a Solidarita.
       

Ivan Štefunko
Predseda predstavenstva spoločnosti Neulogy a investor. Zakladateľ či spoluzakladateľ viacerých firiem, napríklad Pelicantravel.com či Monogram Technologies, spoluzakladateľ frančíz EurActiv vo viacerých štátoch. Jeden z popredných anjelskych investorov a expertov na start-upy na Slovensku.

 

Jaroslav Ľupták
Vedúci business consultingu v spoločnosti Neulogy. Venuje sa seed investíciam, zameriava sa najmä na expanziu a financovanie technologických firiem. Jeden z organizátorov StartupAwards.SK.
       

 

Vladimír Sirotka
Je predsedom Slovenskej asociácie malých podnikov a zakladateľom a riaditeľom spoločnosti Actoris System, ktorá už od roku 1990 poskytuje poradenstvo a vzdelávanie najmä začínajúcim podnikateľom, živnostníkom a rodinným podnikom.

 

Marek Biely
Generálny riaditeľ slovenskej pobočky stávkovej spoločnosti Fortuna. Vynikajúci krízový manažér, ktorý reštrukturalizoval českú spoločnosť Sazka.
       

 

Vladimír Slivka
Kreatívny riaditeľ reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson. V marketingu pôsobí 18 rokov, v minulosti pracoval v agentúrach Istropolitana Ogilvy a Wiktor Leo Burnett. Agentúra Mayer/McCann Erickson pomáhala INESS realizovať kampaň Bohatšie Slovensko.
       

Dávid Andrášik a Peter Demský
Managing Director a Project Manager firmy Brainvest. Brainvest je investičná a poradenská skupina, ktorá ponúka služby v oblasti project managementu, finančných analýz, financovania dlhu či znižovania nákladov.

       
Ján Figeľ
Bývalý audítor PricewaterhouseCoopers, má dlhoročné skúsenosti z automotive priemyslu. Momentálne pôsobí ako finančný riaditeľ Plastic Omnium.
 

 

Jana Štefáneková
Advokátka, spolutvorkyna portálu podnikajte.sk, ktorý sa venuje zakladaniu spoločností. Je zakladajúcou členkou Združenia mladých podnikateľov Slovenska.
       

 

Peter Kuzma
Dlhoročný podnikateľ sústavne vyvíjajúci činnosť prevádzkovanú samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednost, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených zákonmi SR. Momentálne pôsobí najmä pod značkami Cronica a Lahofer.

 

Fotogaléria z podujatia


Juraj Karpiš z INESS rozpráva o poslaní podnikateľa v ekonomike a tým otvára Podnikateľský kemp


Moderátorom a zodpovedným organizátorom podujatia bol Martin Vlachynský z INESS


Deň 1. Miroslav Trnka z ESETu prednášal o svojich začiatkoch a o živote podnikateľa


Deň 2. Ivan Štefunko z Neulogy rozprával o podnikateľských plánoch.


Slovo prevzal ďalší zástupca Neulogy, Jaroslav Ľupták.


Súčasťou podujatia boli aj workshopy. Účastníci prezentujú Jaroslavovi Ľuptákovi svoje business modely.


Jana Štefáneková (podnikajte.sk, ZMPS) o tom, ako si poradiť s právnymi otázkami pri podnikaní


Generálny riaditeľ stávkovej spoločnosti Fortuna SK Marek Biely vracia účastníkov Kempu nohami na zem. V podnikaní sú aj krízové situácie.


Vladimír Sirotka (predseda Slovenskej asociácie malých podnikov a riaditeľ Actoris System) prednáša o začiatku podnikania a s ním spojenej administratíve.


Deň 3. začal témou dane a odvody, ktorá patrila Jozefovi Mihálovi.


Napriek začiatku programu o 8:30 a konci o 20:00 bola dochádzka aj pozornosť účastníkov príkladná.


Tému reklama prezentoval Vlado Slivka, kreatívny riaditeľ agentúry Mayer/McCann Ericskon, ktorý pomáhal stvoriť aj našu kampaň Bohatšie Slovensko.


Managing director spoločnosti Brainvest Dávid Andrášik o tom, koľko bude business stáť a kde na to vziať.


Tému financie dopĺňal Peter Demský, project manager spoločnosti Brainvest.


Aj túto tému dopĺňal workshop, kde účastníci získali spätnú väzbu na finančnú stránku svojho projektu.


Sobotu zakončil Ján Figeľ z Plastic Omnium, ktorý sa pozrel na zdravie firmy.


Deň 4. Peter Kuzma, známy značkami Lahofer či Cronica rozpráva o tom, ako začať a čo dobré aj zlé účastníkov čaká.


Účastníci obdržali certifikát z rúk riaditeľa INESS Richarda Ďuranu.


Veríme, že z mnohých účastníkov budú o niekoľko rokov úspešní podnikatelia!
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards