Kedy budeme mať názor na Úniu?

V Únii sa rozhoduje o neprebernom množstve návrhov, ktoré môžu zásadne ovplyvniť aj  Slovensko.

Kedy budeme mať názor na Úniu?

Koncom júna vydala holandská vláda nenápadný dokument, ktorý ostal na Slovensku, ale aj inde v Európe takmer nepovšimnutý. Nazýva sa „Testovanie Európskej legislatívy na subsidiaritu a proporcionalitu – holandský zoznam bodov na vykonanie“.

Za beznádejne nudným názvom sa skrýva s trochou preháňania takmer revolučný dokument. Vláda členského štátu – dokonca starého členského štátu – oficiálne zhodnotila smerovanie európskej integrácie a zostavila k nemu holandskú pozíciu.

Dokument na 22 stranách identifikuje 54 oblastí, v ktorých by sa kompetencie nemali presunúť do bruselských kancelárií, ale mali ostať v rukách národnej vlády. Dotýkajú sa rôznych oblastí od štatistických hlásení cez rozpočet až po zdaňovanie.

Čas na zmenu

Konečne sa vláda členského štátu odhodlala vysloviť názor na dianie momentálne prebiehajúce prevažne v kuloároch. Nie je prvá – zväčša kritický názor na rôzne integračné snahy Európskej únie už tradične vyslovujú Briti, ale hundrajúci ostrovania sa už akosi stali súčasťou úniového folklóru.

Priamy dosah tohto dokumentu sa mimo holandského územia bude rovnať nule, no je to vhodný moment pripomenúť, že naši volení zástupcovia nemajú na Úniu a dianie v nej názor. Ak aj nejaký majú, dal by sa zhrnúť do vety „Kam to mám podpísať?“.

Bolo by načase to zmeniť. Pomaly sa blíži obdobie, keď stláčanie tlačidiel na parlamentnom vŕšku bude mať menej ako symbolický význam a kľúčové rozhodnutia pre naše životy budú prichádzať primárne z belgickej metropoly.

Zrejme najväčší rozruch medzi Slovákmi vyvolali dva eurovaly (a to tých 2500 eur na občana ešte len garantujeme, zábava nastane, keď sa raz tie garancie uplatnia). Ale to je len špička ľadovca, v Bruseli každý rok vznikne okolo dvetisíc nových direktív, regulácií a rozhodnutí. Táto legislatíva priamo zasahuje do našich každodenných životov. Počnúc legendárnym zakrivením uhoriek cez častejšiu STK, zrušené mentolové cigarety až po žltučké lány repky olejnej, ktoré vidíme popri cestách.

Áno alebo nie nestačí

Na stole je nepreberné množstvo nových návrhov, ideí a stratégií, ktorých (ne)schválenie zásadným spôsobom zasiahne ekonomický, politický a sociálny život na Slovensku.

Každý nech si sám zodpovie, či je preňho menším zlom (prípadne dobrom) slovenský politik, alebo bruselský úradník. No rád by som aspoň videl jasné kontúry toho, kam smerujeme a čo si o tom vláda myslí.

Chceme eurodlhopisy? Chceme poľnohospodárstvo stopercentne závislé od prerozdeľovania? Harmonizované dane? Ručiť za vklady v iných štátoch? A čo európske ministerstvo hospodárstva, európska armáda – vytvoríme? Odpoveď áno alebo nie nestačí, chcelo by to aj zdôvodniť také alebo onaké rozhodnutie a aký to môže mať na Slovákov dosah.

No my od tejto vlády ani od tej minulej, ani tej predminulej nemáme v ucelenej forme ani len náznaky týchto odpovedí.

Sme, 3.7.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards