Mesto v tržnici

Ázijské tržnice sú pre mnohých z nás len miesto na nákup lacného textilu. Tie, ktoré slúžia ako centrum pre ázijskú menšinu v danom štáte, pri bližšom pohľade ponúkajú prepracovaný komunitný systém.

Mesto v tržnici

Príkladom môže byť obrovská vietnamská tržnica SAPA v Prahe. Na ploche 35 hektárov pracuje asi 7000 ľudí (podľa niektorých údajov až 9000). Dajú sa tu nájsť klasická ponuka maloobchodu ako textil, hračky či elektronika, ale časť funguje aj ako veľkosklad pre menšie tržnice v Čechách. Samozrejmosťou sú služby všetkého druhu, od nechtových štúdii až po obligátne fast-foody.

V prvom rade je to však centrum pre vietnamskú (do menšej miery aj mongolskú a kórejskú) komunitu v Čechách. Postupne tu vzniklo doslova mesto v meste. Tržnica má svoje finančné služby, poradne, materskú školu s prevádzkou od skorého rána až do noci, dokonca aj základnú školu. Nájdete tu rôzne poradne ktoré pomáhajú s českými úradmi, budhistický chrám, cestovné agentúry, poisťovne, hudobné štúdio a predajňu kníh kombinovanú s ich požičovňou. Na biznis boli povýšené aj verejné záchody, ktoré vám spríjemnia pobyt ázijským časopisom či novinami. Na poriadok dozerá bezpečnostná služba, ktorá zle parkujúcim autám nasadzuje „papuče.“ Dopravné značky majú dorobené dodatkové tabuľky vo vietnamčine. Po sérii požiarov si tržnica zriadila vlastnú 15-člennú hasičskú jednotku s výjazdovým vozidlom, ktorá funguje 24 hodín denne.

Tržnica je zložená z rôznych starších hál bývalého mäsokombinátu a kovových kontajnerov, ale v blízkej dobe sa zvažuje jej prebudovanie na moderné obchodné centrum.

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards