Protimonopolný úrad, zakáž charitu!

Dva roky sa ťahajúci súdny spor Student Agency so štátom sa v Čechách dostal opäť na začiatok, keď najskôr Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (česká obdoba našeho Protimonopolného úradu) udelil spoločnosti pokutu viac ako päť miliónov korún, krajský súd ju zrušil a Najvyšší správny súd zase potvrdil.

Protimonopolný úrad, zakáž charitu!

ÚOHS tvrdil, že „žluté autobusy nasadily predátorské (podnákladové) ceny a k vytlačení konkurence využily pokročilých ekonomických a ekonometrických metod.“ Dosť absurdné – cenová konkurencia je predsa jedným zo základných prvkov konkurencie na voľnom trhu. Niečo také ako „nákladová cena“ je ideologický relikt z doby centrálneho plánovania a v trhovej ekonomike neexistuje. Rozrátanie fixných a variabilných nákladov je subjektívna účtovná záležitosť firmy, ktorá spotrebiteľa nemusí nijak zaujímať. Sám spotrebiteľ sa tu dostáva na druhú koľaj. ÚOHS sa síce oháňa ochranou konkurenčného prostredia kvôli blahu spotrebiteľa, no v realite sa na názor spotrebiteľa nepýta a len vykonáva svoju úradnícku moc. Načo je spotrebiteľovi vyrovnané postavenie všetkých prepravcov, keď má kvôli tomu vyššie ceny?

Tradičný argument oponentov, že firma „predátorskými cenami“ najskôr zničí konkurenciu a potom nasadí vysoké ceny je na smiech. Atari, Kodak, Blackberry, Microsoft, či Nokia dokazujú nezmyselnosť tohto tvrdenia. A práve Student Agency je príkladom toho, ako šikovný podnikateľ môže s pár autobusmi vtrhnúť na trh ovládanými zopár silnými hráčmi a za pár rokov ich položiť na lopatky bez ohľadu na ich pôvodné postavenie. Nehovoriac o tom, že v prípade autobusovej dopravy je substitútov pre spotrebiteľa viac ako dosť. No pre ÚOHS predstavujú žlté autobusy nekalú konkurenciu iným podnikateľom, ktorí sú síce menej schopní a preto nevedia poskytnúť nižšie ceny, ale predsa aj oni majú právo podnikať. Právo na trhový podiel patrí k základným ľudským právam!

Ceny, pri ktorých firma vytvára stratu, sú podobné charite. Či sú to čínski výrobcovia solárnych panelov, alebo Radim Jančura, dodávajú služby na úkor svojich aktuálnych ziskov. Protimonopolné úrady po svete by mali zakázať rozdávanie šatstva, Lekárov bez hraníc, či Food Not Bombs. Všetci títo využívajú predátorské ceny (zväčša nulové) hlboko pod nákladmi. Student Agency sama na oplátku podaly sťažnosť na České dráhy, ktoré údajne dumpujú ceny na trasách, kde jazdia žlté vlaky RegioJet. Miesto konkurencie kvalitou a cenou sa tak konkuruje právnikmi.

Ako tvrdil jeden môj bývalý vyučujúci, ÚOHS by sa skôr mal volať „Úrad na potláčanie hospodárskej súťaže.“ A to platí ako pre český, tak pre slovenský, či priamo pre Komisiu, ktorá rieši podobné záležitosti na európskej úrovni. Alebo inak – ak je dominantné postavenie zlé, môžeme Protimonopolný úrad žalovať za jeho dominantné postavenie na poli rozhodovania o dominantnom postavení?
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards