Účet za služby VÚC

Pod náš projekt Cena Štátu patrí aj Účet za službu štátu. Formou prehľadného bločku poskytuje občanovi informáciu, koľko v danom roku zaplatil za tú či onú verejnú službu.
 

Účet za služby VÚC

Sme radi, že táto myšlienka sa šíri nielen medzinárodne (bloček majú k dispozícii aj na Islande, v Poľsku a v Gruzínsku) ale aj na lokálnej úrovni. V júni prezentovala bloček pre svojich obyvateľov  obec Ostrý Grúň, teraz sa k nej vďaka snahe miestneho poslanca zastupiteľstva Miroslava Segeta pridal aj bloček pre Banskobystrický kraj

Obyvatelia tohto VÚC sa tak môžu dozvedieť, že ich kraj minul 233 eur na hlavu. Z toho viac ako tretinu zhltli výdavky na stredné školy, nasledované investíciami, sociálnymi službami a dotovaním autobusovej dopravy. Oproti roku 2012 sa výdavky na obyvateľa zvýšili o 1 euro, ale zvýšilo sa aj zadlženie o 16 eur, čím na obyvateľa dosiahlo úroveň 165 eur.

INESS víta podobnú iniciatívu a čoskoro poskytne metodiku a nástroje, ktoré by mali uľahčiť nezávislú tvorbu podobných bločkov na obecnej úrovni pre všetkých.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards