Keď nakupuje štát

Za povinnú kartičku vodiča nákladného auta a autobusu platí ministerstvo dopravy firme Tempest takmer 37 eur za kus.

Keď nakupuje štát

České ministerstvo dopravy pritom objednáva rovnaké kartičky 9-krát lacnejšie. Výrazne lacnejšia je aj cena slovenského občianskeho preukazu, ktorého výroba so všetkými ochrannými prvkami vyjde štát na 2,13 eur.

Ministerstvo dopravy aj súkromný dodávateľ súhlasne tvrdia, že cena odzrkadľuje bezpečnostné prvky. Tie sú však definované smernicou EÚ, ktorou sa riadi aj výrobca českých preukazov. Tempest dostal do roku 2008 od štátu na vybudovanie systému 1,1 milióna eur a následne každý rok na prevádzku 400-tisíc eur. Podľa novej zmluvy stúpne tento príspevok na 840-tisíc eur ročne. Za prevádzku a údržbu systému štát platí poskytovateľovi 75 eur na osobohodinu. Priemerné hodinové mzdové náklady zamestnanca v IT sektore boli pritom v minulom roku 13,8 eur.

Kvalifikačná kartička je potvrdením, že vodič veľkého dopravného prostriedku prešiel špeciálnym školením. Povinná bude pre všetkých profesionálnych vodičov od konca roku 2014 s platnosťou na 5 rokov. Vysoká štátom vyjednaná cena sa tak premieta priamo do ceny preukazu. Dodávateľ zatiaľ vyrobil 22-tisíc kusov.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards