The 2013 Liberty Forum

Richard Ďurana z INESS sa na pozvanie Atlas Economic Research Foundation zúčastnil na konferencii The 2013 Liberty Forum, ktorú táto americká nadácia zorganizovala v New Yorku v dňoch 13.-14. novembra 2013.

The 2013 Liberty Forum

Na konferencii sa zúčastnilo zhruba 500 účastníkov z celého sveta. Najväčšími „ťahákmi“ bol snáď profesor Israel Kirzner, jedna zo žijúcich legiend rakúskej ekonomickej školy (svoj doktorát získal na New York University v roku 1957 pod vedením Ludwiga von Misesa) a Johan Norberg, autor viacerých bestsellerov (spomeňme posledný Financial Fiasco alebo In Defense of Global Capitalism, ktorý bol preložený do desiatok jazykov, v českom preklade Globalizace si ho môžete zakúpiť aj u nás v INESS).

Zaujímavé boli prednášky prof. Allana Meltzera, súčasného predsedu Mont Pelerin Society, či Leszeka Balcerowicza, bývalého ministra financií a guvernéra Poľskej centrálnej banky, ktorí sa venovali panstvu práva a samozrejme neobišli monetárne otázky. Vysvetľovali rozdiel medzi Law na free markets a Legislation v plánovanom hospodárstve (ktoré vo svojej podstate zažívame v súčasných vyspelých západných ekonomikách).

Na konferencii vystúpil napr. aj Michael Strong, „chief visionary officer“ projektu „free cities“, ktoré vznikajú v Hondurase a v pláne sú ďalšie po celej Zemi, Eamonn Butler, riaditeľ Adam Smith Institute v Londýne, Marty Zupan, prezidentka Institute for Human Studies a nespočet ďalších významných osobností.

Richard Ďurana využil príležitosť stretnúť sa osobne s desiatkami zástupcov think tankov z celého sveta a predstaviť im open source kód The Price of the State, ktorý im jednoducho umožní pripraviť ich lokálne analógy nášho portálu Cena štátu. Propagačný materiál The Price of the State si môžete stiahnuť tu a tu (za prípravu letáku ďakujeme reklamnej agentúre Mayer/McCann Erickson).

Potešilo nás tiež, že absolvent nášho druhého Liberty kempu (ten sme organizovali v roku 2008) Jacek Spendel z Freedom and Entrepreunership Foundation v Poľsku zvíťazil v súťaži Think Tank Shark Competition a odniesol si cenu vo výške 25 tisíc dolárov na prípravu televízneho seriálu venovaného vysvetľovaniu fungovania trhov.

Foto z podujatia:

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards